Bäckedals folkhögskola blåste liv i liggmila

Foto: Morgan Grip
Foto av författare

Jessica Grip

Förra sommaren startades ett spännande projekt upp vid Bäckedals folkhögskola, då en medeltida liggmila grävdes fram strax intill skolan. Redan då var det också bestämt att en rekonstruktion av milan skulle byggas och tas i bruk. I onsdagsmorse stod den färdig och man kunde tända upp milan såsom man tror att det gjordes på medeltiden.

Några kilometer nedströms Ljusnan, i Sotdalen, är det just nu full aktivitet och om ungefär en vecka vet man om kolframställningen fungerat som den ska. Det är lite experimentell verksamhet som pågår med spänd förväntan.

– Om det blir kol kommer den att användas i våran smidesverksamhet på skolan, berättar smideslärare Johan Säfström. Principen är att det ska bli en väldigt syrefattig förbränning så att det förkolnas istället för att det brinner upp. Vi får se om vi lyckats återskapa milan så att den ger den skörd vi hoppas på.

Lars Inge Lööv, lärare i kursen Hållbar kunskap, vill berömma Stora Enso som stöttat projektet från början och som nu gör det möjligt att ta milan i bruk genom att sponsra med virke. De har under lång tid jobbat för att bevara fornlämningar i Härjedalen.

– Genom åren har de lärt sig väldigt mycket när vi jobbat tillsammans. Nu kan de ofta se själva när de stöter på fornlämningarna ute i skogen och är de osäkra på något sätt så hör de av sig så hjälps vi åt, säger Lars-Inge Lööv.

– Vi tycker det är ett viktigt arbete att bevara fornlämningarna och där har vi haft stor hjälp av Lars-Inge Löövs kunskaper, säger Jan Erixon, från Stora Enso.

Smideslärare Johan Säfström förklarar hur milan är byggd och hur den fungerar. Foto: Morgan Grip
Jan Erixon representerade Stora Enso dagen till ära. – Vi tycker det är ett viktigt arbete att bevara fornlämningarna och där har vi haft stor hjälp av Lars-Inge Löövs kunskaper. Foto: Morgan Grip
Foto: Morgan Grip
Foto: Morgan Grip
Foto: Morgan Grip

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!