Sveg.se http://sveg.se Lokala nyheter från Svegsbygden Fri, 17 Nov 2017 11:55:07 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9 124423436 Härjeåns fyller 100 år – firar med historisk tillbakablick http://sveg.se/harjeans-fyller-100-ar-firar-med-historisk-tillbakablick/ Fri, 17 Nov 2017 11:51:47 +0000 http://sveg.se/?p=77011 När Härjeåns Kraft AB grundades år 1917 betraktade många el som en onödig lyx. Idag ser koncernens 27 000 nätkunder pålitlig el och stabilt bredband som en självklar del av vardagen – även på glesbygden. I år firar Härjeåns 100 år och blickar tillbaka på en svindlande energiutveckling.

Energikoncernen Härjeåns historia startade vid Kvarnforsen där driftiga initiativtagare såg till att ett vattenkraftverk blev anlagt, precis när första världskriget led mot sitt slut. Behovet av oberoende kraftförsörjning var stort i Sverige och Härjedalen, men samtidigt var ekonomin svag efter krigsåren och pengar till nymodigheter som elkraft fanns inte i hushållen.

Den tuffa starten stoppade inte utvecklingen och när målet att elektrifiera Härjedalen var nått, väntade nya utmaningar och framsteg.

Stora investeringar slutförs
I år firar Härjeåns 100 år. Hållbar energi produceras vid nio vattenkraftverk i Härjedalens respektive Ånge kommun, i Jämtlands och Västernorrlands län. En helt ny kraftstation tar just nu form vid Tännfallet och en stor investering i kraftvärmeverket i Sveg slutförs. Avregleringen 1996 förändrade helt förutsättningarna på elmarknaden. Även förödande stormar som Dagmar 2011 och Ivar 2013 har prövat organisationen. Men Härjeåns Kraft AB står fortsatt stadigt.

Stabil och energisk 100-åring
Vd och koncernchef Sten-Olov Salomonsson är glad att han tackade ja till vd-uppdraget för 20 år sedan och värdesätter den historiska summeringen av det gångna seklets kraftfulla insatser.

– Jag ser en enorm styrka i att vi tillsammans vuxit genom 100 år av förändring. Idag är Härjeåns en stabil 100-åring med en ungdomlig energi som bokstavligen smittar en hel bygd. Det har varit en förmån för mig att få vara med och utveckla Härjeåns, samtidigt som vi bidragit till att levandegöra och framtidssäkra en naturskön glesbygd dit även många turister söker sig för rekreation och livskvalitet, säger han.

Härjeåns vd sedan 20-år Sten-Olov Salomonsson. Foto: Morgan Grip / Mediamakarna Grip

Vd och koncernchef Sten-Olov Salomonsson är glad att han tackade ja till vd-uppdraget för 20 år sedan och värdesätter den historiska summeringen av det gångna seklets kraftfulla insatser.. Foto: Morgan Grip / Mediamakarna Grip

200 inbjudna medarbetare och gäster firade under fredagskvällen 100-åringen Härjeåns med middag och fest på Camp Sveg. Foto: Morgan Grip

]]>
77011
Öppet hus för Härjedalens niondeklassare http://sveg.se/oppet-hus-for-harjedalens-niondeklassare/ Fri, 17 Nov 2017 08:07:38 +0000 http://sveg.se/?p=77006 I onsdagsmorse fylldes matsalen på Södra skolan av niondeklassare från hela Härjedalen. Det var dags för Härjedalens gymnasiums årliga öppet hus där alla skolans program presenterades.

– Vi vill visa vad vi har att erbjuda här på skolan och vi hoppas att vi får se många av de är ungdomarna här till hösten, säger rektor Helena Larsson.

Efter samlingen i matsalen var det dags att titta närmare på de program man var nyfiken på. Vi tittade förbi på Handel- och administationsprogrammet, Samhälle, ekonomi och transport.

De förklarade lite om vad man gör på programmen och vad man kan bli efter studenten.

Vi pratade med Julia Axelsson och Julia Herrdin som båda går i årskurs nio vid Södra skolan i Sveg.

– Jag vill gå samhälle med inriktning beteendevetenskap för att jag vill veta mer om hur människan fungerar, säger Julia Axelsson som har planer på att bli polis.

Julia Herrdin tänker sig i dagsläget att bli hantverksstylist och kommer att söka sig till annan ort för sina studier.

Text: Tanja Frisk och Rebecka Årstad, praoelever HA15.

Julia Herrdin och Julia Axelsson passade på att besöka de olika programmen på Härjedalens gymnasium. Foto: Rebecka Årstad

Julia Herrdin och Julia Axelsson passade på att besöka de olika programmen på Härjedalens gymnasium. Foto: Rebecka Årstad

]]>
77006
Gräsrotspengar till föreningar i Svegsbygden http://sveg.se/grasrotspengar-till-foreningar-i-svegsbygden/ Thu, 16 Nov 2017 08:53:01 +0000 http://sveg.se/?p=76993 När Svenska Spel via Gräsroten delar ut pengar till ungdomsidrotten i Sverige går nästan 35 000 kronor till föreningar i Svegsbygden.

I år fördelas över 50 miljoner kronor genom kundernas val av sina favoritföreningar, som får en viss procent av varje spel som görs. Pengarna går till ungdomsidrotten för att bidra till återväxt, bredd och spets inför framtiden.

Så här fördelas pengarna som föreningarnas supportrar bidragit med genom sina insatser hos Svenska Spel.

Svegs IK: 11 907 kronor
Lillhärdals IF: 8741 kronor
Älvros IK: 3 497 kronor
Svegs Ryttarförening: 2 973 kronor
Härjedalens simklubb: 2 946 kronor
Svegs Curlingklubb: 2 484 kronor
Lofsdalens SK: 2 097 kronor

]]>
76993
Daglig motion ger glada barn på Furulundskolan i Lillhärdal http://sveg.se/daglig-motion-ger-glada-barn-pa-furulundskolan-i-lillhardal/ Tue, 14 Nov 2017 14:08:23 +0000 http://sveg.se/?p=76983 Varje morgon på Furulundsskolan i Lillhärdal börjar man dagen med motion. Det är läraren Terése Helgesson som har tagit initiativet till detta.

Terése var själv med på en studiedag förra året, där de pratade om att införa mera fysiska aktiviteter i skolan. Hon pratade med de andra lärarna och rektorn om detta och de tyckte att det var en bra idé.

Sedan höstterminen startade har de haft en timmes pulshöjande aktivitet varje dag och det är ren fysisk och hård träning det handlar om. Till en början sprang 2:an – 6:an 1 km men nu har de ökat till hela 5 km.

– De är helt otroliga. Eleverna har blivit mer glada och det är mindre konflikter och de orkar mycket mer och de pushar varandra under aktiviteterna, säger Terése

Förmiddagspasset på skolan går som en dans för att de kan koncentrera sig bättre. För att inte förlora lektionstid så har de lagt ut en del arbetsuppgifter i aktiviteterna.

– Det är flera föräldrar som har hört av sig och tycker att det är jättebra och det är aldrig några problem med att packa med barnen gympakläder varje dag, säger Terése.

Målet med den fysiska aktiviteten är att få bättre måluppfyllelse och glada barn. När det blir vinter kommer de att köra likadant fast på skidor och de kommer även att få simma eller vara i gympahallen.

Text: Tanja Frisk och Rebecka Årstad, praoelever HA15.

]]>
76983
Emma Thalin från Glöte bäst av svenskorna i Bruksvallarna http://sveg.se/emma-thalin-fran-glote-bast-av-svenskorna-i-bruksvallarna/ Mon, 13 Nov 2017 18:19:36 +0000 http://sveg.se/?p=76975 Svegs IK-fostrade skidåkaren Emma Thalin från Glöte tog i söndags en fin andraplats i Bruksvallsloppets seniorsprint. Emma, som numera tävlar för Hudiksvalls IF, tog så sent som i våras studenten vid Skidgymnasiet i Sveg.

– Det känns riktigt skönt att söndagens sprint gick så pass bra och att jag hade en bra känsla i kroppen. Jag är faktiskt väldigt förvånad för jag hade inte alls några tankar på en pallplats innan start men jag kände mig stark under dagen och inför finalen förstod jag att jag hade chansen, säger Emma Thalin.

Emma blev med sin andraplats bästa svenska i loppet. Segrade gjorde norskan Wenche Aune Snildalsli.

Emma har inga speciella resultatmål uppsatta inför säsongen. Steget hon gör från junior till senior är så pass stort att det inte går att ha några riktiga förväntningar.

– Målet blir att fokusera på att utvecklas som skidåkare och fortsätta att jobba på mina svagheter som sedan kommer kunna hjälpa mig att åka fort i framtiden, säger Emma.

]]>
76975
Parkerad bil i skoterleden vållar bekymmer för skoterklubben http://sveg.se/parkerad-bil-i-skoterleden-vallar-bekymmer-for-skoterklubben/ Sun, 12 Nov 2017 14:35:00 +0000 http://sveg.se/?p=76968 En parkerad bil i en skoterled strax utanför Sveg vållar bekymmer för Svegsbygdens skoterklubb.

Bilen upptäcktes under förra veckan och står parkerad några hundra meter in på skoterleden som korsar den gamla vägen till Sundsätt, mellan bostadsområdet Myrgränd och flygplatsen.

– Vi har försökt att nå ägaren utan att lyckas. Får vi inte bort den innan snön kommer så blir den ju kvar och då blir det problem, säger Frans Pedersen, ordförande i Svegsbygdens skoterklubb, som nu har polisanmält det hela.

]]>
76968
Misstänkt drograttfyllerist fick körkortet omhändertaget http://sveg.se/misstankt-drograttfyllerist-fick-korkortet-omhandertaget/ Sun, 12 Nov 2017 09:52:43 +0000 http://sveg.se/misstankt-drograttfyllerist-fick-korkortet-omhandertaget/ En polispatrull stoppade på fredagseftermiddagen en personbil på E45 utanför Sveg.

Föraren visade tecken på att vara narkotikapåverkad och medtags för provtagning och förhör.

Föraren misstänks för drograttfylleri och fick körkortet omhändertaget.

]]>
76967
Sveg föll mot serieledarna http://sveg.se/sveg-foll-mot-serieledarna/ Sat, 11 Nov 2017 20:08:31 +0000 http://sveg.se/?p=76953 Det var kattens lek med råttan, det var spel mot ett mål. Sveg förlorar klart lördagens hemmamatch i hockeytvåan mot serieledarna Kovland.

– Det går för fort för oss, vi hänger inte alls med i deras tempo, säger Svegs tränare Jörgen Paalanen.

Spelet var genom hela matchen till största delen förlagd till Svegs försvarszon. Hemmamålvakten Filip Wallin hade mycket att göra, gjorde det bra, men kunde inte stå emot han heller. Sveg förlorar matchen med klara 2-8.

– Tack vare Filip i målet var vi ändå med i matchen i första perioden och en bit in i andra. Med lite flyt så hade det kunnat ramlat in någon puck för oss, och vi kanske hade kunnat skaka dem lite, men spelmässigt så är de ju för bra, säger Paalanen.

En otäck händelse inträffade i slutet av andra perioden när hemmabacken Johan Olofsson däckades av ett slagskott som träffade i huvudet. Han blev liggande en bra stund och hjälptes sedan av isen, han fördes till sjukhus i ambulans.

– Det är förmodligen en hjärnskakning skulle jag tro. Han mådde illa och kräktes, säger Paalanen.

Matchfakta

Svegs IK – Kovlands IshF 2-8 (1-2, 1-2, 0-4)

Svegs mål gjordes av Alex Woxlin och Emil Gustafsson.

Skott: 16-37 (5-12, 5-20, 6-5)
Utvisningsminuter: Svegs IK 12, Kovlands IshF 12.
Publik: 80

]]>
76953
Hundratals nya jobb skulle skapas – nu finns bara etanolfabrikens rester kvar http://sveg.se/hundratals-nya-jobb-skulle-skapas-nu-finns-bara-etanolfabrikens-rester-kvar/ Fri, 10 Nov 2017 11:30:44 +0000 http://sveg.se/?p=76876 Det skulle bli ett lyft för Sveg och Härjedalen. NBE Sweden, ett bioenergikombinat där etanol från cellulosa skulle utvinnas. 2,5 miljarder kronor skulle projektet gå löst på och hundratals jobb skulle skapas.

Men som alla vet har etanol som drivmedel försämrats, vilket inneburit att kombinatet aldrig har kunnat förverkligas. NBE Sweden, som bildades 2006, är med hundraprocentig säkerhet det största projekt i Härjedalen som totalt har misslyckats.

Och nu vill kommunstyrelsen att bolaget likvideras och tillgångarna fördelas i förhållande till nuvarande ägarandel. Under åren 2007-2012 genomfördes förstudier och därefter uppfördes en pilotanläggning för etanoltillverkning. Några av landets främsta forskare i ämnet från Lunds universitet deltog i försöken.

Mellan 2009-2010 genomfördes cirka 200 försök med tallflis och industrihampa som råvara. Även ett växthus med tomatodling uppfördes i anslutning till anläggningen. Växthuset står kvar och är det enda synbarliga minnet av etanolprojektet i NBE Swedens regi.

Man erhöll också sommaren 2012 ett komplett miljötillstånd för ett etanol-biogas-kombinat i Sveg. För närvarande bedrivs ingen verksamhet i bolaget. De kinesiska huvudägarna National Bio Energy har erbjudit Härjedalens kommun att köpa deras aktier. Om så ej sker har kineserna för avsikt att likvidera bolaget.

Tillgångarna i bolaget består av likvida medel och kortfristiga fordringar. Det egna kapitalet uppgick 30 september i år till 181.000 kr.

För närvarande bedrivs ingen verksamhet i bolaget. De kinesiska huvudägarna National Bio Energy har erbjudit Härjedalens kommun att köpa deras aktier. Om så ej sker har kineserna för avsikt att likvidera bolaget. Foto: Leif Eriksson

För närvarande bedrivs ingen verksamhet i bolaget. De kinesiska huvudägarna National Bio Energy har erbjudit Härjedalens kommun att köpa deras aktier. Om så ej sker har kineserna för avsikt att likvidera bolaget. Foto: Leif Eriksson

]]>
76876
Man förd till sjukhus med ambulanshelikopter efter trafikolycka http://sveg.se/man-ford-till-sjukhus-med-ambulanshelikopter-efter-trafikolycka/ Fri, 10 Nov 2017 07:42:34 +0000 http://sveg.se/?p=76925 En man i 40-årsåldern fick föras till sjukhus efter att ha kört av vägen och kolliderat med ett träd mellan Sveg och Glissjöberg vid halvett-tiden natten mot fredagen.

Föraren var till en början avsvimmad, men återfick senare medvetande och fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. Föraren uppges ha undkommit utan allvarliga skador, enligt SVT Jämtland.

]]>
76925