Guldkungens barndomshem ny kulturupplevelse i Lofsdalen

Foto: Morgan Grip
Foto av författare

Jessica Grip

Nu har 10 år gått sedan en kulturintresserad skara människor i Lofsdalen startade något som skulle bli en stor insats för att rädda och bevara en hel del av byns historia. Det så kallade Lindblomsfjöset, där Erik Lindblom, sedermera guldkung i Alaska växte upp, höll på att förfaras och det kunde man inte låta ske.

Vi har lärt känna Erik Lindblom genom romansviten Upprättelse, skriven av Marit Manfredsdotter. Berättelsen baserar sig delvis på efterforskad fakta, inramad i en skönlitterär gestaltning. Där får vi följa hans liv som slutligen tog honom till andra sidan Atlanten. Tillsammans med två landsmän utgjorde han ”The Three Lucky Swedes” och trion fann tillsammans ett av de största guldfynden någonsin.

Catarina Bäckman är en i skaran människor som såg kulturvärdet i det gamla fjöset och har funnits med sedan starten. I dag kan hon stolt visa resultatet av allt arbete som under årens lopp gått både upp och ner. Ibland har man kört fast för att sedan ta nya tag.

– Det känns fantastiskt roligt att vi har kommit så här långt så att vi nu har ett färdigt fjös som vi kan börja använda. Vi har fått så många tidstypiska föremål från olika håll, vilket vi är mycket tacksamma över. Vi vill försöka visa Lindbloms hem så likt som möjligt hur det var när han växte upp, säger Catarina Bäckman.

Eftersom tomten där fjöset stod hade sålts till nya ägare, frågade man helt enkelt om man kunde få köpa loss själva fjöset. När de nya ägarna förstod vilket värde det hade för byn, skänktes byggnaden. Ny plats för placeringen var inte klar och det skulle dröja innan det löste sig. Catarina Bäckman hade dock en fin plats på sina ägor som hon upplät till projektet, där det nu står med nya markavtal.

– Nu står det här och vi har ganska stora planer för hur vi vill använda fjöset. Det är ännu en hel del kvar att färdigställa innan det är så komplett som vi vill, men vi hoppas kunna bjuda in till tidsresor, berättarkvällar och viskvällar framöver, säger Catarina Bäckman.

Lofsdalens kulturförening har jobbat under många år och haft stor hjälp av många ideella krafter. Det är först nu man känner att man är i starten på något som kan gagna bygden genom att berätta den här 1800-tals historien om familjen Lindblom Brita och Olof och barnen Märet, Per-Olof, Christina, Jon, Jonas och slutligen Erik Lindblom. Lofsdalssonen som blev stenrik och tillhörde det finare folket i San Fransisco under tidigt 1900-tal, men som dog utfattig i Oakland, enligt romansviten Upprättelse.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!