Nya festivalen Mörkertid presenterar samisk samtidskonst

Foto av författare

Jessica Grip

wimme-saari-foto-maarit-kytoharju-620x310.jpg
Den finländske kompositören och jojkaren Wimme Saari är en av dem som kommer att stå på scenen under festivalen. Foto: Maarit Kytoharju
Härjedalens Kulturcentrum i Lillhärdal arrangerar nu i november ett nytt inslag, Mörktidsfestival med fokus på nutida samisk kultur. Under festivalen presenteras samisk aktionskonst samt nutida film från Sverige, jojk från Finland, samisk teater från Norge.

Andreas Hoffman, konstnärlig ledare på Härjedalens Kulturcentrum har tillbringat de senaste månaderna med sökandet efter nutida uttrycksformer av samisk kultur.

– Jag har alltid tyckt det märkligt att samisk kultur definieras framförallt genom traditionellt hantverk och det verkar som att turismen som uppstod därigenom inte lämnar plats för nutida tendenser, säger Andreas Hoffmann och fortsätter:

– Även om samisk kultur är starkt förankrad i tradition och historia, visar sig samtidigt en levande dynamik av utveckling i kulturen genom konfrontation med modern livsstil. Härjedalen är ett av de sydligaste renbeteområdena och om man vill förstå samiskt folk och därmed en av Härjedalens minoriteter är en uppgörelse med deras kultur viktigt. Härjedalens Kulturcentrum vill därför visa upp nutida tendenser i samisk kultur.

Med stöd av Sametinget, Kulturrådet, Länskulturen, Riksteatern Jämtlands län och Härjedalens kommun genomför alltså Härjedalens Kulturcentrum mellan den 21:a och 23:e november festivalen Mörkertid som presenterar nutida samisk kultur inom konstområden som musik, film, teater och bildande konst. På scenen under festivalen kommer den  finländske kompositören och  jojkaren Wimme Saari att finnas tillsammans med saxofonisten och basklarinettisten Tapani Rinne. Båda har nått internationell uppskattning genom sin nutida utveckling av samisk musik. 

Den sydsamiska teatern Åarjelsaemien teatere från Norge kommer att presentera stycket Elsa Laula som handlar om hennes liv, gärning och arbete för att förbättra livsvillkoren för det samiska folket. Det var Elsa som såg till att samerna fick sin egen nationaldag den 6 februari.

Slutligen kommer en visning av samisk film att presenteras, det är filmen Sami nieida jojk (Sami daughter joik ), en delvis dokumentarisk och humoristisk roadmovie i samelandet som ställer frågan hur mycket samisk du kan vara om du bor i staden utan ren.

Den samiske konstnären Anders Sunna, som är representerad i ett stort antal skandinaviska samlingar och gallerier, kommer också han att vara närvarande då han öppnar sin utställning under festivalen. Anders Sunna är välkänd som en aktionskonstnär som tar genom politisk konst en stark position i striden med myndigheter om samernas rätt och mot miljöförstöring. Utställningen pågår fram till den 19 december.

– Vi är väldigt glada att vi kan genomföra den här festivalen som vi hoppas ska bli årligen återkommande, säger Andreas Hoffmann, vi är också glada över att få hit Anders Sunnas nutida konstutställning med samisk konst. 
 

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!