S, V och VH presenterade sin politiska plattform

Den här konstellationen med från vänster Gunilla Zetterström-Bäcke (S), Pelle Persson (VH) och Helena Larsson (V) är överens om hur kommande mandatperiod ska se ut. Foto: Morgan Grip
Foto av författare

Jessica Grip

Den gemensamma politiska plattform som arbetades fram efter valet, där Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Vox Humana gick samman har nu hittat en form som alla nämnder ska kunna jobba utifrån. Ledordet som alla är överens om är samarbete och det är ett arbete som ska ske över gränserna dels i de olika nämnderna men även mellan föreningsliv, näringsliv och kommun.

– Alla nämnder håller just nu på att jobba fram verksamhetsplaner utifrån de fem prioriterade områden som plattformen innehåller, säger Gunilla Zetterström-Bäcke (S) Det är de planerna som är förutsättningen för ett effektivt arbete i de olika frågorna som vi vill se resultat i de kommande åren fram till 2018.

De fem prioriterade områden som valts fram samt några av de frågor man jobbar med utifrån plattformen är följande:

Jobb och företagande

Här vill man bl.a. se ett främjande arbete för företagandet i kommunen som ska göra det enklare att starta och driva företag utan krångliga taxor och regler.

– Vi har kommit en bit på vägen genom Härjedalskontraktet som startades i december och kommer att presenteras i april, där företagen har fått komma med sina synpunkter på näringslivet i kommunen, säger Gunilla Zetterström-Bäcke.

En annan prioriterad fråga är utlokaliseringen av tjänster inom Region Jämtland/Härjedalen och statliga myndigheter till kommunen.

– Exempel på utlokaliseringar är etableringen av Migrationsverket som först verkade som en omöjlighet men som vi med bearbetning faktiskt fick till Sveg, säger Gunilla Zetterström-Bäcke.

Den kompetensbrist som hotar vissa näringar de kommande åren är också en mycket prioriterad fråga. Här ser man mottagande av högskolestuderande som gör sina examensarbeten i kommunen som en chans att få människor att stanna kvar.

Utbildning

Satsningar planeras inom gymnasieskolan där såväl olika idrottsprogram diskuteras liksom program som anpassas efter individ, samhälle och det lokala näringslivets behov.

– Exempel på det kan vara fordonsprogrammet och industriprogrammet där man är komplett utbildad efter studenten, säger Gunilla Zetterström-Bäcke.

Andra planer på att utveckla gymnasiet är ett fotbollsprogram som skulle kunna främja en smidig integration i kommunen.

Social omsorg 

Trygghetsboenden är en prioriterad fråga som måste lösas för att möta framtidens behov.

– Vi har fokus på det redan nu där man ser över helheten, vi vet att många tyvärr blir dementa i tidig ålder och det är något vi måste kunna hantera med olika lösningar.

Insatser för barn och unga är även det en prioriterad fråga där man ser förebyggande åtgärder som en viktig del i arbetet.

– Vi har redan ett bra arbete kring detta men vi vill förbättra det ytterligare, det är viktigt att inte tappa bort ett barn som har behov av stöd, säger Gunilla Zetterström-Bäcke.

Infrastruktur och kommunikation

Här är fibernätet en högt prioriterad fråga som man jobbar hårt med.

– Det pågår just nu byalagsmöten i kommunen för att få till stånd fiber ute i bygden, säger Gunilla Zetterström-Bäcke.

Utveckling av Sveg-Härjedalen Airport är en annan stor fråga där det krävs stora insatser inför framtiden.

– Vi kommer att få hårda EU-direktiv när det gäller flyg. Ska vi vara med i utvecklingen och ska vi ha en flygplats så måste vi satsa. Det kan handla om transfer och rutiner vid incheckning, säger Gunilla Zetterström-Bäcke.

Långsiktig plan över bostadsförsörjningen i kommunen är också den högprioriterad.

– Ska vi satsa på kommunen måste vi ha en bostadsförsörjningsplan, det hör ihop med äldreboende och skolor. Vi måste få ordning på bostadsfrågan om vi vill att kommunen ska utvecklas och här kommer Härjegårdar att få ett stort uppdrag av oss att se över situationen, säger Gunilla Zetterström-Bäcke.

Kultur och fritid

En viktig del här är att man har en avgiftsfri mångkulturell kulturskola med flera inriktningar som också kan tillgodose föreningars intressen genom samverkan.

– Studier visar att om man har haft ett rikt kultur och fritidsliv som barn kommer man tillbaka till hembygden senare i livet, säger Gunilla Zetterström-Bäcke, så det ser vi som en viktig satsning.

Det här är några valda delar ur plattformen och utifrån detta vill man nu jobba för att utveckla kommunen och öka tillväxt och trivsel i en bra balans. Satsningar som är nödvändiga för att få människor att vilja leva och verka i Härjedalen i ännu större utsträckning.

Pelle Persson (VH) är ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden och så här säger han om hur man ska lyckas med det arbete man nu satt i verket.

– Vi behöver se över hela organisationen för att se nytta, funktion och ansvar, säger Pelle Persson. Man kan vara hur överens som helst om att saker och ting ska göras och sedan gå hem och vara nöjd med det. Någon måste verkställa det som bestäms om vi ska komma framåt och det är vi politiker som ska göra det jobbet.

Helena Larsson (V) är ordförande i Bildning, fritid- och kultur. Hon ser det gemensamma arbetet man nu har startat upp som positivt och tror på en lyckosam mandatperiod.

– Vi har engagerade förvaltningschefer och vi ser ett bra samtänk där vi på ett smidigt sätt kan jobba över nämndgränserna. Många gånger kanske man måste satsa i en nämnd för att se effekt i en annan, till exempel om vi vill satsa på skolan så behöver vi elevboenden.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!