TV-dokumentär om Henning Mankells uppväxt i Sveg

Madelene Sjödin med sonen Vidar Hurtig och TV-producenten och journalisten Axelle Beraud under inspelningarna i Sveg i februari i år. Foto: Mats Haldosén
Madelene Sjödin med sonen Vidar Hurtig, som agerar Henning Mankell som liten skolgosse i dokumentären, och TV-producenten och journalisten Axelle Beraud under inspelningarna i Sveg i februari i år. Foto: Mats Haldosén
Foto av författare

Mats Haldosén

I gångna veckan sändes i fransk och tysk tv resedokumentären om författaren Henning Mankell som sveg.se tidigare berättade om i februari då filminspelningen gjordes i Sveg.

TV-kanalen som heter ARTE är en av de stora kanalerna på området för kultur, konst, litteratur, specialiserade på resedokumentärer från runtom i världen. Den här gången fick Sveg sällskap med Harvard i Boston, Hamburg och Kirgizistan som intressanta resmål för ressugna. Inte dåligt.

Henning Mankell (1948-2015) som satte Sveg på världskartan var uppskattad i många länder och flitigt läst i många länder efter all den skörd av böcker han skrev under sitt liv. Och därtill alla tidningsartiklar som till exempel krönikör i New York Times och tyska Bild-Zeitung, så kunde han vid sidan av dessa tidningsdrakar dela med sig av berättelser och minnen från uppväxten och skolgången i Sveg i Tidningen Härjedalen (!).

Axelle Béraud, TV-producent och journalist, med filmfotografen Robert Iseni ville fånga de miljöer i Sveg som gjorde starkt intryck på Henning som kan kopplas till det han berättar om i ungdomsböckerna ”Joel-böckerna” samt ”Italienska skor” från 2006 (en av Hennings mest lästa böcker)som Axelle Béraud läst med stort intresse där den ”Den mäktiga skogen, den tysta skogen” framträder på ett mästerligt vis.

Den rika fantasi Henning hade, hans dagdrömmeri i unga år när han hemifrån på andra våningen i Tingshuset blickade ned mot Ljusnan och betraktade timmerstockarna vid flottningen som flöt fram under järnvägsbron (sedan 2001 Mankellbron) och såg dessa som krokodiler i Kongofloden och på andra sidan Ljusnan låg Afrika (Ulvkälla) dit han längtade. För att senare besöka Afrika och slutligen bosätta sig i Maputo i Moçambique i södra Afrika.

”Verkligen fascinerande” sade Axelle. ”Finns så mycket vi vill veta om Henning Mankell och Sveg, vilken typ av samhälle det var under Hennings uppväxt när han till exempel för första gången upplever ojämlikheterna i samhället, klasskillnaderna, som tematiskt återkommer i hans böcker, första snön, kylan, mörkret, de långa vintrarna, ensamheten, skogen och den vackra naturen” som återfinns i ”Italienska skor” som är huvudtemat i resedokumentären. 

I programmet medverkar skolgossen Vidar Hurtig som agerar Henning som liten skolgosse. Vidar som är från Sveg och går i fjärde årskursen vid Norra skolan, son till Peter Hurtig och Madeleine Sjödin. Vidar som tyckte det var spännande att få vara med om något som en TV-inspelning, riktigt lyste i Vidars ögon.  

Axelle Béraud har nu skickat länkarna till programmet för intresserade att ta del av och undertecknad (som en av medverkande i programmet) i sin tur ska förmedla vidare till språklärare med elever som läser franska och tyska vid Härjedalens gymnasium och Södra Skolans högstadium. Något att bita tag i för eleverna. Kan ju i förlängningen bli en efterlängtad biljett utåt i den internationaliserade värld vi nu snabbt tågar fram i.

Axelle Béraud hälsar så gott till Sveg med förhoppningen att programmet är till behållning. Programmet är på franska eller tyska och behärskar man inte språken kan man njuta av bilderna från Sveg och den omgivande vackra naturen.

Svenskan och engelskan som används av de medverkande i programmet ”tolkas” som alltid till franska och tyska. Något bättre än det som gäller för filmer i dessa länder. Där ersätts ”dubbas” de medverkandes röster till i det egna språket. Tyskarna dubbar till och med Clint Eastwood, kan ni tänka er, och förstår inte varför vi svenskar vill se textad film. Tänk Er höra Brad Pitt tala svenska, det vore något det.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!