De är Härjedalens kommuns stipendiater och pristagare inom kultur och idrott 2018

Anton Rösnäs från Sveg, en av årets pristagare inom kultur och idrott. Foto: Viv Madigan

Dela det här!

Nämnden för bildning, fritid och kulturs arbetsutskott har fattat beslut om pristagare och stipendiater inom kultur och idrott. Priserna och stipendierna delas ut på kommunfullmäktiges möte måndag 26 november på Camp Sveg i Sveg.

Kulturpristagare

Annonser
Webbyrå Mediamakarna Grip. Vi skapar webbplatser som älskas av såväl besökare som sök- motorer. Webbhotell med drift, förvaltning och support i framkant.

Bosse Yman, Äggen, får Härjedalens kommuns kulturpris på 10 000 kronor för att han under decennier har verkat som journalist och skribent i Härjedalen. Han har på olika sätt uppmärksammat, fördjupat sig i och spridit kunskap om olika områden inom den kulturella sfären.

Under många år har han gett ut det magnifika magasinet Magazinet Härjedalen, där han på ett intresseväckande sätt berättar om kända och okända kulturella verksamheter, företagare och personer.

Nyligen har han presenterat ett nytt spännande område, Härjedalens
rokoko, i en snyggt förpackad och spännande berättelse om schatullmakaren Jöns Ljungberg.

Kulturstipendiat

Bildjournalisten och fotografen Lena Wennilsjö får Härjedalens kommuns kulturstipendium på 5 000 kronor för att fortsätta sitt fotoprojekt om landsbygd i allmänhet och Överhogdal i synnerhet.

Fotoprojektet består av tre delar: Ett konstfotoprojekt om barndomsminnen, en del om saknaden efter mamma och en dokumentär del om människorna i Överhogdal, där Lena Wennilsjö är uppvuxen.

Lena Wennilsjö är utbildad fotograf och fotograferar dokumentärt och konstfoto. I framtidsplanerna finns nya utställningar, en fotobok och att ställa ut på fler platser.

Idrottspristagare

Härjedalens kommuns idrottspris på 10 000 kronor delas mellan Anton Rösnäs, Sveg, och Oskar Ohlsson, Tännäs. Anton Rösnäs brinner för den alpina sporten och lägger ner hela sin själ och hela sitt hjärta i att träna, sommar som vinter. Han har strävsamt kombinerat skolarbete med träning, pendlat mellan Sveg och Vemdalen för att träna och har tack vare sitt stora engagemang uppnått goda resultat.

Anton Rösnäs tränar intensivt och satsar på det svenska landslaget. Han studerar första året vid Vintersportgymnasiet i Östersund.

Skidskytten Oskar Ohlsson är en lovande idrottare som tar varje chans att nämna varifrån han kommer. Han är en god ambassadör för Härjedalen, främst västra Härjedalen, där han vuxit upp och fortfarande ser som sitt hem.

Oskar Ohlsson är juniorskidskytten som i år äntrade svenska landslagets A- lag trots sin unga ålder. Han elitsatsar på skidor och ägnar hela sin tid åt träning och skidskytte.

Idrottsstipendiat

Skidskytten Vanja Kant, Hede, får Härjedalens kommuns idrottsstipendium på 5 000 kronor för att fortsätta utveckla sina talanger. Hon går skidskyttegymnasiet i Sollefteå och hennes utvecklingskurva går stadigt uppåt.

Vanja Kant delar gärna med sig av sin kunskap till andra barn och ungdomar som ledare för idrottsskolan, barnens skidskola och ungdomsträningen i Hede.

Dela det här!

Annonser