Julbord från olika kulturer hos Lernia

Foto av författare

Jessica Grip

20161219_114831.jpg
Undersköterskeeleverna vid Lernia i Sveg, tillsammans med lärarna Margareta Halvarsson och Malin Montin i mitten. Foto: Privat
Hos Lernia i Sveg har man en liten tradition till jul där knytkalas är temat och alla bidrar med sin del av julbordet. 

– Vi har ett gäng härliga elever från olika kulturer som tillsammans med mig och min kollega Margareta Halvarsson har lagat mat, säger Malin Montin. Nu är det sista gången vi gör det tillsammans eftersom de snart är färdigutbildade undersköterskor och ska ut i arbetslivet. 

En hel del läckerheter från Eritrea, Syrien, Afghanistan, Bosnien och Sverige hade dukats fram på julbordet och här nedan följer anrättningarna samt dess innehåll.

  • Abelipolo – Lammkött, ris, morötter, sultanrussin, saffran och andra kryddor
  • Dorho – Ägg och kyckling kokad i stark sås
  • Injera – Ett sorts bröd som görs på pannkakssmet som steks efter jäsning
  • Borek – Bosnisk nötköttsblandning med grönsaker och potatis inrullat i filodeg
  • Falafel – Friterade grönsaksbullar 
  • Tabula – Grönsaksblandning med persilja tomat couscous och citron
  • Jabrak – Vinbladsdolmar innehållande ris och grönsaker
  • Chyro – Kryddsåser gjorda med bönor och tomat 
  • Alitja – Potatis, morot, haricot verts i kryddblandning
  • Zigni – Kött, tomat, vitlök, lök, salt, peppar och olja 
  • Köttbullar – Älgfärs och julkryddor
  • Rödbetssallad – Rödbetor i majonnäs
  • Ris a la Malta – Risgrynsgröt, grädde, florsocker, vaniljpulver som serverades med saftsås 
  • Backlava – Kaka från Syrien
  • Graiba – Kaka från Syrien 
  • Pepparkakor och julmust.

Deltagarna intygar att allt smakade jättegott. Vi tackar elever och lärare på Lernia i Sveg för text och bild.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!