Gemenskapen som försvann

Arkivbild. Foto: Morgan Grip
ANNONS:

Dela det här!

Varför inte behålla matsalarna på våra serviceboenden öppna här i Härjedalen. Det är trevligare att gå ner i en matsal och äta sin måltid och känna doften av nylagad mat och umgås med andra än att sitta ensam och äta sin mat som man fått hem i en matlåda.

För många äldre är måltiden den enda möjligheten till daglig social samvaro om man bor på ett serviceboende. Det är även en möjlighet för de som bor i egna lägenheter i samhället och kommer till boendet för att äta att få en stund av samvaro med andra människor under sin måltid.

Är det så här det ska vara att bli gammal i dagens Sverige?
Vårt förslag är att man behåller och utvecklar verksamheten med dagliga aktiviteter, även om serviceboenden byggs om till trygghetsboende så finns ju matsalarna kvar. Detta kan ge människor som är arbetslösa, nyanlända och ungdomar ett steg in i arbetslivet några timmar om dagen. De kan tillsammans med de äldre gå på promenader, handarbeta, spela spel, läsa tidningen osv. Det skapar en daglig verksamhet där alla är vinnare, eller ska våra gamla bli sittandes ensamma i sina hem utan sociala kontakter.

Ett rikt socialt liv skapar både fysiskt och psykiskt välbefinnande, något som borde vara en självklarhet för alla.