IVPA i hela kommunen blir äntligen verklighet

Foto av författare

Jessica Grip

20130830-ivpa-0023.jpg
Håkan Persson förklarar hur man tar pulsen på rätt sätt. Foto: Morgan Grip
IVPA står för i väntan på ambulans. Avtalet mellan kommun och landsting innebär att räddningstjänsten åker på ambulansens prio ett-larm när ambulans är längre bort än femton minuter. I Ytterhogdal har IVPA funnits i femton år och det har fungerat mycket bra.

Landstinget står för utbildning och utrustning och Härjedalens kommun för personal och bilar. Utbildningen som tar två dagar är just nu i full gång och brandmännen från Lofsdalen och Lillhärdal var först ut.

Håkan Persson och Gunilla Turdell är båda sjuksköterskor vid ambulansen i Sveg och tillsammans håller de i utbildningen. Innan IVPA kommer att gå ut i skarpt läge i slutet av oktober ska drygt 100 brandmän i hela Härjedalen få en grundläggande sjukvårdsutbildning på totalt sexton timmar.

– Utbildningsdagarna har varit jättebra, med kunniga och duktiga instruktörer, säger Ulrika Hansback som tillhör räddningstjänsten i Lillhärdal. Det är ett av de områden där räddningstjänsten alltid kommer att åka ut eftersom körtiden är så pass lång.

Håkan Persson tycker att brandmännen har gjort det bra som tagit in så pass mycket information på så kort tid.

– Vi har teoretiskt gått igenom alla de olika sjukdomstillstånd som vi brukar stöta på, berättar Håkan. Det kan vara bröstsmärtor, stroke, epilepsianfall och olika slags fallskador, förklarar han.

Avslutningsvis fick de prova på att ta hand om några olika situationer rent praktiskt, vilket gick bra även det.

– De är ju vana att snabbt agera och ta hand om människor i olika olyckssituationer, så det här kommer att gå bra, menar Håkan, vi kommer att ha mycket nytta av deras kunskaper framöver, avslutar han.

Bild 2

20130830-ivpa-0037.jpg

Bildtext 2
Brandmän från Lillhärdal och Lofsdalen har utbildats under veckoslutet. Foto: Morgan Grip

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!