Ulrika är årets första utställare i Ljushallen

Foto av författare

Jessica Grip

2014-01-10-ulrika-lepik-152.jpg
Många olika utställningsföremål signerade Ulrika Lepik finns just nu att beskåda i Ljushallen. Foto: Morgan Grip
Ulrika Lepik från Herrö har i dagarna satt upp sin utställning där den röda tråden finns i hennes ursprung i Bohuslän och flytten till Härjedalen, som hon själv beskriver den.

– Detta är den första kompletta utställningen jag har gjort, berättar Ulrika, tidigare har jag haft ett fåtal tavlor till utställning i Lillhärdals bibliotek. Den handlar om Bohusläns vikingar och fortsätter med flytten till Härjedalen och till Härjulfs hemtrakter.

Ulrika är född i Bohuslänska Tanum Lur och har därför hämtat mycket inspiration från Vitlycke Hällristningsområde samt havet och båtarna i trä. Hon har bland annat Osebergskeppet med som inspiration till både sten och tyg i sin utställning. 

– Osebergskeppet är ett av de vackraste av hantverk, säger hon. Vikingabåtarna gjordes verkligen med omsorg och man snidade vackert i träet, de la ner hela sin själ i hantverket och det gillar jag.

1993 kom Ulrika till Härjedalen och började nyfiket söka information om landskapet, det var också då hon fångades av Härjulfs saga.

– Härjulf finns som tavla målad i olja i utställningen, det var han som senare ledde mig vidare till Heimskringla och runstenar, berättar Ulrika. Det brukar ofta vara så att jag börjar med ett verk som sedan i sin tur leder in på en ny väg och det blir nya tavlor, stenar och idéer.

Naturen blir automatiskt ett motiv för Ulrika eftersom den finns så nära till hands med skog, sjö och fjäll inpå knuten. Svegssjön fungerar som ett gott substitut till havet, åtminstone så gott det nu går.

– Jag tycker mycket om havet, skogen och fjället. Människokroppar är också vackra och jag målar gärna sinnesstämningar som tänkande, fria och passionerade, beskriver hon och avslutar

– Ser någon en platt sten, spara den till mig!!

En mycket vacker och imponerande utställning bjuder hon på och den finns att beskåda i Medborgarhusets Ljushall fram till den 13 februari.

Bild 2

2014-01-10-ulrika-lepik-150.jpg

Bild 3

1555452_10152130111059030_2010119658_n.jpg

Bildtext 2
Flera stenar i olika modeller med varierade motiv. Till vänster i bild syns ”Brudparet” Vitlyckes mest älskade ristning. Foto: Morgan Grip
Bildtext 3
Foto: Ulrika Lepik

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!