Före detta elitdomaren Per Palage är Svegs IK Hockeys nye ordförande

– Lusten till hockey den har kommit tillbaks här, säger Svegs IK Hockeys nya ordförande Per Palage, som flyttade till Vemhån 2007. Foto: Morgan Grip
Foto av författare

Morgan Grip

Svegs IK Hockeys nye ordförande Per Palage har levt med hockey på högsta nivå under många år av sitt liv. Det började hemma i Sollefteå där han växte upp och spelade pojk-, junior- och A-lagshockey med Sollefteå IK. Per är också utbildad steg 3 tränare under 70-80 talet och har tränat pojklag inom IK Polar.

I mitten på åttiotalet gjorde Per två säsonger med IK Polar i div 1 innan en knäskada satte stopp för hockeykarriären, som då byttes mot en framgångsrik domarkarriär istället.

Efter att ha börjat döma pojklagsmatcher hemikring så tog det inte lång tid innan Per dömde i Elitserien. Det blev sammanlagt 10 år som elitdomare i SHL (dåvarande Elitserien) och Hockeyallsvenskan, i huvudsak som linjeman, men även två säsonger som huvuddomare. Bland annat blev det två SM-slutspel.

– Hockeyn hade jag i blodet och känslan för spelet. Det gick bra, det trummade på några år och jag tog mig hela vägen upp till SHL (dåvarande Elitserien) och gjorde också några internationella matcher i Finland och Danmark, berättar Per.

När Per efter tio år som elitdomare, med de många resor det innebär, tröttnade på det ständiga resandet och valde att sluta fick han en förfrågan om att jobba i Svenska Ishockeyförbundets domarkommité.

– Jag gick då en kurs men när jag satt på den där kursen uppe Umeå så kände att, Nej! Nu får det vara nog. Jag var less på allt vad hockey hette. Efter det gick jag inte på en match på fem år.

– Lusten till hockey den har kommit tillbaks här i Härjedalen, säger Per, som flyttade till Vemhån 2007.

Där bor han med sambo och de två sönerna, som båda spelar hockey i Svegs IK:s U10 respektive U8-lag. Per jobbar till vardags bl a som företags,- chefs- och ledarutveckling i det egna företaget Veman Affärspartner.

Per har också ett antal år jobbat som tjänsteman inom idrottsrörelsen åt bland annat Riksidrottsförbundet och Länsidrottsförbundet i Västernorrland. Att Svegs IK Hockey nu får en ordförande med ett stort hockeykunnande och stora erfarenheter inte bara från ishockey utan att jobba inom idrottsrörelsen i stort det råder det inga tvivel om.

– Ambitionen jag har på lång sikt är att bygga en fungerande organisation, med det menar jag allt ifrån styrelse till kansli. Det skall vara tydliga roller och ansvarsområden. Naturligtvis måste jag ha med mig styrelsen och ledarna i det här.

Noll poäng för båda representationslagen säsongen 2013/14. Vad är din kommentar till det resultatet?

– Vi måste vara så krass att ställa oss frågan om vi skall ha någon A-lagsverksamhet överhuvudtaget. Det finns ingenting som får vara tabu. Vi måste upp med allting och våga ställa oss de här frågorna som t ex varför skall vi ha ett A-lag? Hittar vi rätt svar på det då skall vi ha det, inget snack om det.

Är det så tydligt att vi skall ha det då måste vi också bygga en organisation som ekonomiskt kan funka att ha ett A-lag. man kan inte säga att man skall ha ett A-lag om man inte har en ekonomi som inte klarar av det. Det funkar inte.

Hur ser du på tanken att som tidigare gjorts inom Sveg Hockey skapa ett slagkraftigt A-lag genom värvningar med hjälp av sponsorer?

– Allt har med den målsättning man bestämmer sig för i föreningen, är målsättningen att ha ett div 2 lag och det visar sig att det inte finns eget material då måste man jobba i den riktningen. Men det handlar ytterst om vad föreningen bestämmer sig för för målsättning.

– Vi kanske skall ha ett div 3 lag och slussa in yngre juniorer så de får börja spela tidigt och sedan slussa juniorerna vidare till större klubbar. Våran roll kanske skall vara att leverera spelare till t ex Mora och Östersund m fl.

– Allt har med den övergripande målsättningen att göra.

Vad är det första du kommer att göra nu när du tillträder som Svegs IK Hockeys nye ordförande?

– Tydliggöra målsättningarna och ambitionerna i föreningen både för senior-, junior-, pojk-, dam- och flicksidan. Målsättningen måste vara jättetydlig annars vet vi ju inte vad vi skall jobba åt för håll.

– Jag kommer att jobba stenhårt för att vi skall ha årligt återkommande utbildningar både för styrelsemedlemmar, tränare och föräldrar. Jag kommer att se till att nyttja SISU maximalt, så långt det bara går.

Hur ser du på Svegs IK Hockey ur ett samhällsperspektiv?

– Jag vill att Svegs IK Hockey skall vara en del av samhället i hela Härjedalen. Vi spelar en oerhört viktig roll, det här är ju en ungdomsgård vi har här, säger Per, och syftar på ishallen.

– Vi behöver också fundera på hur vi lockar fler tjejer och killar från övriga Härjedalen. Kanske borde vi ha några inom föreningen som har ansvar för just det och som varje säsong åker ut till t ex uterinken i Vemdalen och erbjuder lek och träning för barn och ungdomar.

– Det är klart att det är avstånd att förhålla oss till men bestämmer vi oss för att ha det här ansvaret och vara den här delen av samhället så måste vi också jobba i den riktningen och våga ge oss ut litegrann så att det inte bara blir en svegsföreteelse.

– Jag tror mycket på att om vi är beredd att jobba med de ingångsvärdena så kommer vi att bli en viktig spelare i samhället i kommunen och därmed upplevas att vi tar ett stort socialt ansvar i samhället. Då blir vi också attraktiva för sponsorerna.

Efter måndagskvällens årsmöte ser Svegs IK hockeys styrelse ut så här:
Per Palage, ordf.
Lennart Högström, vice ordf.
Robert Wallin, P-A Bohlin och Johan Karlsson.

Fotnot: IK Polar bildades 1977 efter en sammanslagning mellan Sollefteå IK och Långsele AIF.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!