Alliansen vill avveckla socialnämnden, nämnden för bildning, fritid och kultur, samt miljö- och byggnämnden

Foto av författare

Morgan Grip

anders-haggkvist-160627-img_3380-2.jpg
– Vi räknar med att den här omorganisationen kommer att innebära en snabbare hantering av ärenden och att det blir ett lättare och bättre styre, säger Anders Häggkvist (C).
Den nya Alliansstyret med Centern, Moderaterna och Liberalerna går nu ut med ett för Jämtlands län ovanligt förslag. 

Man föreslår nämligen att socialnämnden, nämnden för bildning, fritid och kultur, samt miljö- och byggnämnden avvecklas och att deras verksamhet istället hamnar i utskott under kommunstyrelsen.

– Vi kommer att bilda socialutskott, bildningsutskott och ett samhällsbyggnadsutskott under kommunstyrelsen, berättar kommunalrådet Anders Häggkvist (C). Vårt förslag till ordförande för socialutskottet blir då moderaten Leif Nilsson och för samhällsbyggnadsutskottet moderaten Thomas Wiklund. Vi har också ett bra förslag till ordförande i bildningsutskottet, men som vi först måste förankra i alliansgruppen.

Modellen är inte helt ny, den har införts i dalakommunerna Leksand och Älvdalen och fungerar enligt kommunalrådet mycket bra.

– Vi räknar med att den här omorganisationen kommer att innebära en snabbare hantering av ärenden och att det blir ett lättare och bättre styre, menar Häggkvist.

Omorganisationen innebär också att man kommer att se över delegationsreglementet så att frågor av mindre art kan beslutas av tjänstemän och chefer för att på så sätt förkorta handläggningstiderna. 

För att klara av rollfördelningen mellan styre och myndighetsutövning kommer man att skapa en jävsnämnd. 

– Där kommer majoritet och ordförandeskap att erbjudas oppositionen, säger Häggkvist.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!