Abbas, en av 450 engagerade svenskar som deltog i EU:s Medborgardialog

Foto av författare

Jessica Grip

img_2602.jpg
Abbas Khanahmadi fanns med bland 450 andra engagerade svenskar under Medborgardialogen i Stockholms Stadshus. (Bilden är från firandet av Folkhögskolans dag på torget i Sveg) Foto: Morgan Grip
Tjugo år har gått sedan EU-medborgarskapet och Maastrichtfördraget trädde i kraft.
Sedan dess har det gjorts framsteg med att införa gemensamma rättigheter för EU:s alla 500 miljoner invånare. Det säger Pierre Schellekens, chef för EU-kommissionen i Sverige.

– Arbetet med att förstärka våra rättigheter går hela tiden vidare och i vår strävan att involvera så många människor som möjligt i det arbetet har vi utsett 2013 till medborgarnas år, förklarar han.

Av den anledningen genomför EU-kommissionen Medborgardialogen i samtliga medlemsländer. Den 15 oktober var det Sveriges tur och med 450 engagerade deltagare från hela landet fylldes Blå hallen i Stockholms Stadshus. Bland dem fanns Abbas Khanahmadi med, rektor på Bäckedals Folkhögskola i Sveg och ordförande för Socialdemokraterna i Härjedalen. Det här är hans syn på Medborgardialogen och framtida EU-samarbete.

– Det är min plikt att skapa en plattform på skolan för dialog och utbyte av kunskap och erfarenhet mellan människorna i Härjedalen och politikerna i Bryssel, säger Abbas. Det är viktigt för mig att veta hur man i Bryssel ser på oss här i utkanten och även hur de tänker när de vill avsätta pengar till utveckling av regionerna.

Hur ser du på framtiden för EU-samarbetet?

– Det är helt klart nödvändigt att vi samarbetar inom EU. Sverige är en liten nation och vi måste tro på samverkan och samarbete om vi ska nå framgång, det kräver samordning, förklarar han.

Vilka frågor är särskilt viktiga tycker du?

– EU är ju ett fredsprojekt och för att vi ska känna oss trygga måste vi skapa dialog med våra grannar. Vi måste också samarbeta för att öka förståelsen för andra människor över de nationella gränserna. Sedan, när vi fått ett väl integrerat samhälle, då kan vi känna oss trygga.

Medborgardialogen kommer att pågå en bit in på nästa år och när EU:s vice ordförande och justitiekommissionär avslutar den i Barcelona den 23 februari har den besökt över 40 platser runt om i Europa. Resultatet av samtliga dialoger kommer därefter att sammanställas av EU-kommissionen i form av en rapport.

 

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!