Allvarligt men stundtals humoristiskt om ADHD

Foto av författare

Jessica Grip

adhd_062.jpg
Maria Andersson åker idag runt och föreläser om adhd, främst hos tjejer, eftersom de oftast upptäcks senare än killar. Foto: Morgan Grip
Maria Anderssons uppväxt var kaotisk, hon skickades runt till olika fosterföräldrar och ingen orkade med henne. Hon blev lätt arg och de vuxna förstod sällan varför. Hon såg tidigt att hon inte var som andra, men förstod inte varför. I vuxen ålder fick hon sin diagnos och det var först då hon kunde börja få ordning på sin tillvaro.

Under måndagens föreläsning i Sveg tog hon med åhörarna genom sitt liv, ett liv som skulle innebära en totalt upp och nervänd tillvaro med fosterhem efter fosterhem, oförståelse och många gånger ett rent helvete. Ömsom humor och ömsom allvar men med ett enda syfte, att fånga upp adhd och snabbt sätta in rätt hjälp för individen i fråga. 

– I dag kan jag fungera normalt, men det har inte alltid varit så. Jag var alltid tjejen som aldrig kunde sitta still, som pratade och babblade och som alltid åkte ut ur klassrummet. Jag var för mycket helt enkelt, säger Maria Andersson. Det var ingen som kunde förstå vilket kaos jag hade i min tillvaro när jag inte fick bestämma, förklarar hon.

Maria berättar sin historia för att hjälpa andra tjejer i samma situation, eftersom tjejer oftast upptäcks senare och inte får samma stöd som killar.

– Från sex års ålder visste jag att det var något fel på mig. De vuxna talade alltid om det för mig, säger Maria och berättar att förklaringen ansågs vara hennes missbrukande föräldrar.

Maria berättar också om personerna som faktiskt kunde handskas med henne och som betytt så oerhört mycket för henne. Vaktmästaren på skolan som aldrig dömde henne trots hennes upptåg som för henne var helt normala saker. Hennes fotbollstränare som hittade lösningen att ha henne som målvakt eftersom hon blev rasande när motståndarna tog bollen av henne ute på planen precis när hon hade tänkt göra mål, samt hennes älskade fostermamma Vivi.

– Det var först när min dotter Matilda föddes för 15 år sedan som jag på allvar tog tag i allt, berättar Maria, det var då jag började vara rädd om mig själv.

Adhd står för "Attention Deficit Hyperactivity Disorder". Det är en omdiskuterad men allt vanligare diagnos som står för uppmärksamhets– och koncentrationssvårigheter med hyperaktivitet. Personer med diagnosen har svårt att sitta still, svårt att uppfatta långa förklaringar och blir lätt distraherade. Add är en liknande diagnos dock utan hyperaktivitet, de barnen vänder sig i stället inåt, blir tillbakadragna och lite av dagdrömmare.

Föreläsningen arrangerades i samarbete med ABF.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!