Bäckedal ordnar valborgsfirande och välgörenhetskväll för Ukraina

Majbrasa i Sveg. Foto: Morgan Grip
Evenemanget pågår klockan 17-22 och majbrasan kommer att tändas på Bäckedals folkhögskolas fotbollsplan. Arkivbild. Foto: Morgan Grip
Foto av författare

Morgan Grip

Bäckedals folkhögskola har tagit initiativet att arrangera en välgörenhetskväll för Ukraina i form av ett valborgsfirande. 

I centrum av det hela står en stor majbrasa och aktiviteter och upplevelser för alla åldrar kommer att fylla kvällen. Några aktiviteter som kommer att finnas är hoppborg, ansiktsmålning, fiskdamm, käpphästridning, prova på-smide, tipsrunda och marknadsspel som till exempel hästskokastning med fina, sponsrade priser.

Dessutom säljs hantverk gjorda av skolans deltagare, samt mat i form av hamburgare och kolbulle, alkoholfri dryck och fika.

Evenemanget pågår klockan 17-22 och majbrasan kommer att tändas på Bäckedals folkhögskolas fotbollsplan. I samband med att majbrasan tänds välkomnar man maj med körsång.

– Vi vill engagera hela bygden i en insamling för Ukraina, ge utrymme för att umgås. Det är lätt att känna sig maktlös när krig och katastrof härjar i världen. Vi vill ta chansen att samla folk och ge dem makten att påverka tillsammans. Att samtidigt göra något minnesvärt av valborgskvällen, där inget riktigt har arrangerats i Sveg de senaste åren, tycktes väldigt passande. På så vis hoppas vi innerligt att det väcker inspiration och rörelse bland folk, unga som gamla, säger Magnus Arreflod, rektor på Bäckedals folkhögskola.

Pengar samlas in till de drabbade av kriget i Ukraina genom kontanta betalningar och digitalt till insamlingskassor öronmärkta för ändamålet, då med hjälp av Swish. Redan innan den 30:e april kommer länkar och information dyka upp på skolans sociala medier för den som inte kan närvara men vill bidra med en slant ändå. De digitala insamlingsbössorna drivs med hjälp av SOS Barnbyar och UNHCR.

– Det här är möjligt tack vare alla sponsorer och allt externt engagemang, men framför allt varenda en av de deltagare och lärare på skolan som planerar, förbereder och kommer agera arbetskraft under kvällen, säger Magnus Arreflod.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!