Bikiniklubb och Bastu på Härjedalens Kulturcentrum

Veronika Psotková på taket med sina bikiniklädda skulpturer. Foto: Morgan Grip

Dela det här!

Två installationer av den tjeckiska skulptören Veronika Psotková ställs just nu ut hos Härjedalens Kulturcentrum i Lillhärdal, i samarbete med Tjeckiska centret i Stockholm.

Installationen Bikini Klubb hittar man på taket hos Härjedalens Kulturcentrum, det är sex stycken välformade kvinnofigurer stickade i svart ståltråd, med färglada bikinis. Deras fysik ligger närmre den allmänna oförskönade verkligheten än det mediala idealet.
Ur en teknisk synvinkel är skulpturerna nyskapande, då konstnären utvecklat en speciell teknik för att arbeta med ståltråd.
Dagsljuset får skulpturens tunna skal att skifta i nyans och glänsa vilket ger den ett levande och naturligt intryck.

Installationen Sauna/Bastu som finns i teatersalongen på Härjedalens Kulturcentrum, är ett manligt alternativ till de bikiniklädda kvinnorna och som skapats i samma teknik genom att sy ihop nät av stickad ståltråd och gjordes ett år efter Bikiniklubben.
Till skillnad från Bikiniklubben som smälter samman med miljön, blir Sauna en virtuell verklighet. Med föremål i storleken 2,5 x 3,1 x 2 meter som föreställer fem manliga figurer övergår Sauna till ett reellt utrymme och ger åskådaren en djupare och mer ovanlig upplevelse, såväl som originell uppfattning om rymd.
Installationen förses med UV-aktiv färg, som under UV-ljus tar skulpturen till en annan dimension.
I det begränsade bastuutrymmet sitter fem män och genom ett fönster till bastun kan man ta del av handlingen.

Veronika Psotková föddes 1981 i Opava. Hon utexaminerades från Michal Gabiels skulptur ateljé på Faculty of Fine Arts BUT i Brno, Tjeckien. Veronika ägnar sig framförallt åt figurativ konst. I en parallellinje arbetar hon med realistiskta skulpturer influerade från klassisk skulptur och popkultur och tillverkar figurer i ståltrådsstickat nät.
Redan för tre år sedan i samband med Doxnano kunde besökare se Veronikas ståltrådsskulpturer. Idag har hon medverkat i ett flertal offentliga utställningar och deltar regelbundet på konstutställningar.

Utsällningen på Härjedalens Kulturcentrum i Lillhärdal är hennes första i Sverige och under torsdagskvällen hölls ett fint vernissage.
Att flyga hit med alla skulpturer var inte att tänka på, så hon packade in hela utställningen i en stor bil, tog med sig sambon och bilade hit med sina bikiniklädda kvinnor och bastubadande män.

– Vi måste nog erkänna att vi undrade lite vart vi var på väg, förklarar Veronika, som fascineras över all skog och alla sjöar de passerade efter vägen. Vi trodde att vi var på väg till världens ände, skrattar hon.

Väl framme njuter de nu av sitt besök i Lillhärdal där de trivs riktigt bra och Veronika är mycket nöjd med sin vernissage.

Utställningen kommer att finnas i Lillhärdal fram till den 24 september. 20-25 augusti flyttar den tillfälligt för att visas i Kulturhuset i Stockholm, där Härjedalens Kulturcentrum återfinns som partner vid Stoff, Stockholm Fringe Fest.
stockholmfringe.com

Besök Veronikas webbplats här:
veronikapsotkova.net/index.php

Riktigt fin ljuseffekt på de bastubadande männen. Foto: Morgan Grip

Riktigt fin ljuseffekt på de bastubadande männen. Foto: Morgan Grip

Dela det här!