Böndansen i Lillhärdal får liv igen

Foto av författare

Jessica Grip

20130926-bondagen-0003.jpg
Emma Jönses tillsammans med övriga i Lillhärdals Folketshusförening ser till att Böndansen får liv igen. Foto: Morgan Grip
Den nya styrelsen i Lillhärdals Folketshusförening blåser nu liv i Böndansen igen. Man vill prova något nytt och tänka lite annorlunda och vad kan vara bättre än att ta upp en gammal tradition för att göra något nygammalt. Lördag den 12 oktober står King Edwards på scen och spelar upp till dans och man kommer även erbjuda bankett som en start på den festliga kvällen.

– Förutom King Edwards kommer vi att ha ungdomar från byn som spelar under banketten och där kommer även någon överrskning att bjudas på, avslöjar Emma Jönses, ordförande i Lillhärdals Folketshusförening, ett uppdrag som hon delar med Johan Eggen.

Föreningen har redan hunnit anordna några evenemang, bland annat körde man en dans som en uppstart på Härdalsyran och det blev en riktigt lyckad tillställning.

– Vi hade drygt hundra personer här på dansen och i stort sett alla kom härifrån byn, berättar Emma, som tror på en fin framtid för föreningen. Det märks att vi har ett stort stöd hos byborna, alla tycker att det är roligt och vi har fått positiv respons från alla håll.

Böndansen i Lillhärdal är en fin tradition som funnits sedan gammalt. På den gamla goda tiden hölls dans under tre kvällar och antalet hemvändare var oerhört många. Under åren har traditionen dessvärre försvunnit och även om Bönmåndagen fortfarande lever kvar i byn, så är festligheterna i den gamla andan borta sedan länge, något som man nu vill ändra på.
Henry Johansson från Lillhärdal minns hur det kunde vara gammalt tillbaka.

– Tidigare var det nästan som en plikt för utflyttade Lillhärdalsbor att komma hem till Bönhelgen, berättar han. Det var så mycket folk på dansen att orkestern fick trycka ihop sig i ett hörn av scenen för att folk skulle kunna dansa även där, skrattar han.

Han minns även en annan tradition som fanns i direkt anslutning till Bönhelgen och det är alla de så kallade Missionsauktioner som fanns i byarna runtomkring.

– Jag minns att jag fick följa mamma på dem som liten, berättar han, där fanns hemtillverkade produkter av alla de slag. Tyvärr dog ju dessa ut i samma takt som byarna började avfolkas.

Traditionen bygger på att när drängar och pigor skulle byta gård efter årets skörd fick de en ledig dag att kunna förflytta sig på. Det var även ett sätt för hela befolkningen att tacka för skörden i samband med Tacksägelsedagen. Hur Bönmåndagen levt kvar som en helgdag i byn genom alla år vet man dock inte, det har bara varit självklart att på Bönmåndagen då är man ledig.

– Lillhärdal är den enda ort i landet som fortfarande firar Böndagen med en ledig dag. Vi får väl se hur länge det håller i sig när allt fler arbetar på andra orter och skolbarnen går i skola i Sveg, frågar sig Henry och Emma avslutningsvis.

 

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!