Bra betyg för transportprogrammet och dess elever

Förra veckan gjorde SÅ, Sveriges Åkeriföretag, stickprov på elevernas kunskaper. 169 elever och 15 transportprogram i Sverige testades och Härjedalens transportprogram ligger på 5:e plats. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Morgan Grip

Dela det här!

Förra veckan kunde ni läsa om Härjedalens gymnasiums transportprogram och deras samarbete med andra skolor i landet. Men det finns mer att berätta. Förra veckan gjorde SÅ, Sveriges Åkeriföretag, stickprov på elevernas kunskaper. 169 elever och 15 transportprogram i Sverige testades och Härjedalens transportprogram ligger på 5:e plats.

– Vilka fantastiskt duktiga elever vi har, säger trafiklärare Gun-Christin Storensten.

Gun-Christin har lång erfarenhet av trafikläraryrket och har hunnit få bra koll på vad eleverna uppskattar i sitt lärande. Förra veckan hade hon ordnat en ”blåljus-dag”, där Härjedalens räddningstjänst och polis, samt Tullverket Arlandas gränsskydd för internationell trafik, berättade om sina verksamheter.

Alla tre årskurserna deltog i föreläsningarna där brandman Agneta Wallin berättade om att jobba i räddningstjänsten, vilka olika yrken som finns och vilka krav som ställs. Tulltjänsteman och hundförare Frida Storensten pratade om gränsöverskridande transporter och internationell trafik och om vikten av att man skall veta vad man har med sig i lasten in i landet. Frida avslutade sin föreläsning med att demonstrera hur ett sök med hund, gällande narkotika, vapen och krut går till.

Poliserna och tullen gick även igenom vad som gäller vid olika typer av husrannsakan, och vem som kan göra vad. Poliserna Kenneth Varga och Mattias Axdahl förklarade bland annat skillnaden i arbetsuppgifterna vid flygande inspektioner, när det gäller polisens och bilinspektörens jobb.

– Vi fick otroligt mycket värdefull information och det var väldigt intresserade elever som lyssnade, berättar Gun-Christin, det här kommer de att ha nytta av framöver.

Passa på att nominera Härjedalens gymnasium till utmärkelsen Årets Transportskola, en utmärkelse som delas ut till Anders Jonzons minne. Anders Jonzon jobbade på TYA och vigde sitt arbetsliv åt att skapa hög kvalitet på gymnasiets transportutbildningar. Syftet med utmärkelsen är att uppmuntra skolor att ständigt öka kompetensen hos blivande lastbilsförare.

Här kan du nominera Härjedalens gymnasium till utmärkelsen Årets Transportskola.

Dela det här!