Bygget av vindpark gav många regionala jobb

Foto av författare

Jessica Grip

img_6644.jpg
Christer Andersson från Vindkraftcentrum.se presenterade det utfall som räknats fram som en positiv effekt av vindparken på Glötesvålen. Foto: Morgan Grip
En uppföljning av uppförandet av vindparken Glötesvålen i Härjedalens kommun visar att 49 procent av arbetskraften kommer från regionen.

– Motsvarande 78 årsanställningar har utförts av regionala företag, säger Christer Andersson från Vindkraftcentrum.se, som gjort uppföljningen på uppdrag av Härjedalens kommun.

Tidigare arbetskraftsstudier om vindkraft har baserats på prognoser och beräkningsmodeller. Denna gång baseras beräkningarna på faktiskt nedlagd arbetstid i olika faser. OX2 som byggt vindkraftparken och Vestas som levererat turbinerna tillsammans med sina underleverantörer har bidragit med underlag till resultatet.

De 30 vindkraftverk som byggts producerar hushållsel till motsvarande 48 000 hushåll per år. Glötesvålens vindpark ägs av IKEA som därigenom blir 100 procent energioberoende i Norden.

– Nu när parken med sina 30 vindkraftverk är igång kommer ytterligare sju lokala drift- och underhållsarbeten att finnas varje år under de 25 år som vindkraftverken ska producera förnybar el, säger Christer Andersson.

– Besöks- och servicenäringen kunde räkna in 11 900 gästnätter i närområdet från inpendlade arbetskrafter från andra regioner och utlandet. Enligt vedertagna principer spenderade dessa gäster 23,5 miljoner kronor på boende, varor och tjänster. Det är ett ytterligare plusvärde, säger Christer Andersson.

En prognos har också gjorts på hur många regionala årsarbeten en utbyggnad av alla de vindkraftparker som i dagsläget har alla tillstånd klara, är under prövning eller där samråd inletts i Härjedalen skulle ge 3 500 regionala årsarbeten fördelat på ungefär hälften under byggfasen och hälften under driftsfasen som är minst 25 år.

– Alla dessa parker kommer sannolikt inte att byggas men det är intressant att se hela potentialen i årsarbeten i de planerade parkerna. Dessa siffror bygger på att andelen regionala jobb är på samma nivå som nu. Blir andelen större, vilket Vindkraftcentrum.se hela tiden verkar för, kommer de regionala jobben att kunna bli många fler, säger Christer Andersson. 

Daniel Bergström, 25 år från Glöte, är en av de Härjedalingar som nu kan arbeta på hemmaplan, något han förstås ser som mycket positivt.

– Jag har en elutbildning i grunden och har fått vidareutbildning till vindkraftstekniker via min arbetsgivare Vestas, berättar Daniel. Jag har nu ett riktigt roligt arbete där jag har möjlighet att utveckla mig själv väldigt mycket, ett arbete som jag varmt kan rekommendera till ungdomar här i bygden.

Glöte byalag har funnits med från början och bidragit med kunskaper på olika sätt, bland annat kartläggning av det lokala näringslivet och nu får man tillbaka resurser i form av 12,5 miljoner i bygdeutvecklingsmedel. Pengar som bland annat kommer att användas till det café man kommer att startas upp till sommaren.

Bild 2

img_6696.jpg

Bildtext 2
Daniel Bergström från Glöte är en av de sju som nu har en fast anställning på hemmaplan. Foto: Morgan Grip

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!