Christoffer Sundgren och Emil Hermansson delade med sig av sina kunskaper och erfarenheter till curlingungdomar

Christoffer Sundgren och Emil Hermansson berättade om sina erfarenheter för curlingungdomar i Sveg. Foto: Morgan Grip
Christoffer Sundgren och Emil Hermansson berättade om sina erfarenheter för curlingungdomar i Sveg. Foto: Morgan Grip

Dela det här!

Ungdomscurlingen i Sveg har fått ett rejält uppsving och ett tjugotal barn och ungdomar i åldrarna 8-14 år kommer ett par gånger i veckan till klubbens träningar.

På annandag jul hade man bjudit in två av de som tidigare fostrats i klubben. Christoffer Sundgren och Emil Hermansson kom gärna för att berätta om sina erfarenheter så här långt. Christoffer om att vara på den absoluta världstoppen och Emil om hur man till exempel kan välja något av landets curlinggymnasier för att ta sig dit. Ett och annat tekniskt tips hade de också till de yngre spelarna.

– Curling kräver väldigt mycket ihärdig träning för att bli bäst, säger Christoffer Sundgren som direkt efter julhelgen drog iväg till Karlstad för en veckas stenhård träning inför en tävling i Skottland. Därefter väntar ett par veckors uppladdning i Kanada innan det är dags för OS där Sverige går in som storfavoriter tillsammans med Kanada.

Emil Hermansson är inne på sitt fjärde och sista år på curlinggymnasiet i Härnösand, där han har hunnit skaffa sig en hel del erfarenheter att ha nytta av i framtida karriär.

– Vi har fått möjlighet att åka på några av de stora tävlingarna som studiebesök och det har gjort att man har fått lite koll på hur det fungerar, säger Emil som även han siktar mot världstoppen.

Att Sveg har kunnat fostra så många duktiga curlingspelare genom åren, beror till stor del på den breda juniorverksamhet man tidigare har haft i klubben. Efter några år med lite svalt intresse för sporten verkar det nu som att man är på god väg att nå dit igen.

– Det behövs eldsjälar som tar hand om juniorerna som vill satsa, det är det som föder framgångar till slut, säger Christoffer Sundgren.

En av dagens eldsjälar, som också tog tillfället att bjuda in killarna, är Peder Carlsson. Han gläds över det stora intresset som just nu finns bland svegsungdomarna.

– Vi är tacksamma att Christoffer och Emil kommer och vill dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper, det är både värdefullt och roligt för våra aktiva.

Dela det här!