Delade meningar bland deltidsbrandmännen i Sveg om det nya avtalet

Foto av författare

Morgan Grip

20131005-missing-people-0007-4.jpg
ARKIVBILD. Foto: Morgan Grip
Det råder delade meningar hos deltidsbrandmännen i Sveg om det nya centrala avtal för anställda inom räddningstjänsten som börjar gälla 1 maj i år.

I det nya avtalet höjs deltidsbrandmännens dagersättning medan OB-tillägget, det extra påslag som betalas ut för arbete på kvällar, nätter och helger försvinner.

I andra delar av landet har flertalet brandmän lämnat in sin avskedsansökan i protest mot avtalet. I Sveg är ungefär halva styrkan av de totalt tjugo deltidsbrandmännen missnöjda med avtalet som de menar leder till sämre villkor för dem.

– De finns de som tänkt tanken på att säga upp sig också här i Sveg. En del tappar flera tusen kronor och det är ju fel. Man skall ju inte tappa på ett nytt avtal, säger Tomas Stenvall, en av de deltidsbrandmän i Sveg som är missnöjd med det nya avtalet.

Pärra Jönsson, stationsansvarig deltidsbrandman, är en av dem som tillhör de som menar att det är ett bra avtal och att det totalt kommer att ge en högre lön för dem än tidigare.

– Många irriterar sig nu över att OB-tillägget plockas bort men ser man på en årslön och de antal larm vi hade 2016 så kommer vi i år att tjäna sju procent mer trots att OB-tillägget plockas bort, menar Pärra Jönsson.

– För oss i Härjedalen, med den anställningsform vi har här, är det här ett bra avtal. Man måste se på totalen och då är det en vinning för oss, säger Jönsson.

Det håller inte alla med om och på tisdagskvällen hölls ett möte hos Räddningstjänsten i Sveg där Håkan Olofsson, avdelningsordförande i Jämtlands räddningstjänstförbund, närvarade.

– Att det skulle bli en sjuprocentig löneökning stämmer inte alls. De flesta kommer nog att få ett par tusen i ökad årsinkomst av det här nya avtalet, men det är väldigt beroende på vilket schema man har haft och hur många larm som sker dag- och kvällstid. Effekten kommer inte att bli lika för alla som jobbar i Sveg, det kommer att skilja, säger Håkan Olofsson.

– Med ett nytt avtal så har ju folk förväntat sig att det skulle bli bättre så man accepterar ju inte att det knappt blir likvärdigt, och för många till och med sämre, säger Olofsson.

Även om man i Jämtland inte är de största förlorarna så finns det ett brett missnöje och förbundet kommer nu att arbeta fram ett lokalt avtal, något som redan finns på en del ställen runt om i landet.

– De finns i dag lokala avtal på en del ställen runt om i Sverige och vi har påbörjat arbetet med att höra oss för vad man säger runt om i förbundet. Som det verkar nu så kommer det definitivt att bli krav på att vi skall teckna ett lokalt avtal, säger Olofsson.

Under tisdagskvällens möte där deltidsbrandmän från Sveg, Lofsdalen och Vemdalen deltog beslutade man som de flesta andra inom förbundet att kämpa för att få till ett lokalt avtal.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!