E-handeln växer medan butiksdöden blir allt mer synlig

E-handeln växer medan butiksdöden blir allt mer synlig. Här en ledig butikslokal i Sveg just nu. Foto: Morgan Grip
E-handeln växer medan butiksdöden blir allt mer synlig. Här en ledig butikslokal i Sveg just nu. Foto: Morgan Grip

Dela det här!

E-handeln tar ett allt större grepp om konsumenterna och butiksdöden blir allt mer synlig. Enligt en rapport från Svensk Handel har omkring 5 000 butiker försvunnit de senaste fem åren i landet, medan näthandeln fortsätter att öka.

Även i Sveg gapar det tomt i många tidigare butikslokaler, medan andra har byggts om till lägenheter.

I Jämtlands län handlar varje person* för 1 909 kronor per månad på nätet, det visar E-barometern från Postnord, HUI Research och Svensk Digital Handel.

Två av butikerna i Sveg som kompletterat sin fysiska butik med en webbshop är Sextifyrakvadrat och Ada & Arvid. Så här säger de om framtiden för fysisk handel och e-handel:

  Jag har märkt att sedan jag började med webbshoppen och fått i gång den så är ju det ett perfekt komplement till min fysiska butik. Jag tror att om man har en fysisk butik så kommer man att vara tvungen att komplettera med en webbshop för att överleva i framtiden, säger Anna Johnson som driver livsstilsbutiken Sextifyrakvadrat.

– Genom e-handeln har jag känt att jag har vågat ta hem lite andra saker, säljs det inte här i butiken så kan jag sälja det på nätet. Jag är glad att jag har e-handel och jag tror att det är nödvändigt i framtiden, säger Kristina Persson som driver klädbutiken Ada & Arvid.

– Lite förvånande ändå att många som handlar i vår webbshop är storstadsfolk, från till exempel Göteborg och Västerås, säger hon.

Sextifyrakvadrats webbutik hittar man här!

Ada & Arvids webbutik hittar man här!

* Avser en genomsnittlig månad under mätperioden januari 2017 till november 2018

Dela det här!