Emelie har hittat sitt drömjobb som Livdragon vid Beridna Högvakten

Dela det här!

bild.png
Emelie Häger i finkostym, här på hästen Outlander på väg till invigningen av K1:s nya ridhus. Foto: Privat
23-åriga Emelie Häger från Remmen ville prova på Försvarsmakten och alla tuffa utmaningar i den grundläggande militära utbildningen. Hon ville se hur mycket hon kunde klara av att pressa sig själv och hur långt hon kunde komma. Även om planen från början inte var att bli soldat var det något hon bestämde sig för redan halvvägs in i utbildningen som hon gick i Göteborg. Det skulle leda till att hon idag har sitt absoluta drömjobb, som Beriden Högvakt på Livskvadron K1 i Stockholm.

– Efter utbildningen saknade jag militären och kände att jag ville tillbaka, berättar Emelie, jag trivdes bra med den strikta ordningen och samhörigheten soldaterna emellan. Man blir som en liten familj och man kommer varandra riktigt nära, ett sätt att leva som passar mig så jag bestämde mig för att bli soldat på heltid.

Eftersom Emelie alltid har haft ett stort intresse för hästar låg en ansökan till Beridna Högvakten inte långt borta, det var en självklarhet för henne att där skulle hon jobba och i januari i år började hon sin tjänst som Livdragon på K1 i Stockholm, en tjänst man inte får hur som helst.

– För att bli antagen var jag tvungen att ha godkända resultat från fystester, syntester, hörseltester och läkarundersökningar, berättar Emelie, vidare var det olika undersökningar och kontroller för att se om jag är en duglig soldat.

I arbetet som soldat eller Livdragon som det också kallas krävs att man är utvilad och har en hög arbetsmoral, den fysiska förmågan måste hela tiden finnas där för att fullfölja uppgiften som soldat. Materiel ska vårdas och hållas hel och ren. Arbetsuppgifterna är mycket varierande och man har olika tjänster från dag till dag, har man inte stalltjänst så drillas exercis och samtidighet inför högvakterna så att alla rörelser görs samtidigt, fältövningar ingår också när man bland annat övar strid.

– Vi har 60 hästar som vi sköter om och tränar varje dag när vi har stalltjänst, endera ska de ridas på ridbana eller ute i skogen, berättar Emelie. När vi jobbar Beridna Högvakten börjar vi dagen med att motionera de hästar som ska vara med i vaktparaden innan det är dags att ta på fin uniform och hämta hästarna som en annan pluton har gjort iordning till oss. Vi rider vaktparad till slottet, stiger av hästarna på yttre borggården och gör vår ceremoni för pågående vaktavlösning för att sedan vakta slottet under ett dygn. 

Emelie ägnar även stor del av sin fritid åt det militära där hon är instruktör inom Försvarsutbildarna.

– Det är en frivillig organisation för ungdomar som vill prova på militärverksamhet, förklarar Emelie. Vi utbildar i allt från första hjälpen till att ha förläggningtjänst, det är mycket roligt att se ungdomarna växa och utvecklas som individer. 

Högvakt har funnits vid Kungliga slottet sedan 1523 och utgjordes då av uppåt 200 soldater som även stod för stadens ordningshållning och brandförsvar. Idag går förband från hela Sverige högvakt och de utgör en viktig del i skyddet av Kungafamiljen och av den militära beredskapen i Stockholm. Huvudansvaret för att bemanna högvakten har Livgardet.
 

Bild 2

bild1.jpg

Bild 3

emelie.png

Bild 4

bild3.jpg

Bild 5

bild2.jpg

Bildtext 2
Foto: Privat
Bildtext 3
Foto: Privat
Bildtext 4
Foto: Privat
Bildtext 5
Foto: Privat

Dela det här!