Ett påskägg fyllt med en bildkavalkad svegshistoria – ånglok, spanska sjukan och familjen Flinta
Svegs sjukstuga, föregångaren till Svegs länslasarett, bedrev här sjukvård 1901-1933. Här överfylld av patienter drabbade av Spanska sjukan 1918-1920 med doktor Oskar Ludvig Svenonius i bakgrunden med sjuksyster och biträden. Till råga på allt under det dramatiska året 1918 lades även patienter in med difteri som var en annan epidemisjukdom (annan benämning äkta krupp) som drabbade närmare 28 000 personer i Sverige. Fastigheten till sjukstugan finns kvar, adress Ögränd. Mer om Svegs sjukstuga finns att läsa i boken ”Härjedalingarna, sjukvården och hälsoarbetet 1924-2014” av undertecknad.
Så här inför påskfirandet bjuder författaren Mats Haldosén på helgläsning i form av en bildkavalkad över Svegs historia från det att ångloken anlände Sveg och Härjedalen fram till 60-talet.
Axplock här och där i fotomaterialet som varit del av Haldoséns välbesökta föredrag på Svegs bibliotek och Bäckedals folkhögskola.
Bildkavalkaden presenteras i kronologisk ordning med undantag från inledningsvis ”Spanska sjukan” som drog fram över Sverige sommaren 1918 och ebbade ut 1920. En pandemi som kom i tre vågor, varav den andra i slutet av 1918 var den dödligaste, och totalt skördade pandemin 37 573 människors liv, varav 1 200 i Jämtlands län. I procenttal 0,6 procent av Sveriges befolkning 5,8 miljoner.
Över hela världen mellan 50 och 100 miljoner avlidna. Till och med drabbade pendemin Arktis och Söderhavsöarna.
Pandemier har i alla tider förekommit i mänsklighetens historia.
Nu har vi en ny pandemi att brottas med – corona – som vänt upp och ned på vår tillvaro. Alltifrån oro, ängslan, ensamhet, stanna hemma, karantän, tvätta händerna noggrant, hålla distans till varandra, inte hälsa på våra äldre som är sårbara för viruset, besöksförbud på äldreboenden och de alltför många som fått intensivvård varav hundratal avlidit till följd av coronaviruset.
Virusets oerhörda påfrestning på samhällsekonomi, arbetsmarknad, företag, affärer, regering och myndigheter. Och ännu har inget vaccin framställts som kan ta död på detta elakartade virus, osynligt för våra ögon. Hoppet går nu till alla de forskare och vetenskapsmän världen över som försöker knäcka koden till coronaviruset, covid-19, och sätta stopp för det stigande antalet döda världen över och i Sverige.
När det gäller pandemin Spanska sjukan 1918-1920 svepte den med sig oerhört många människoliv. Viruset drabbade främst unga vuxna män och hade förmågan att ta sig längre ner i lungorna än vanliga influensavirus. På den här tiden fanns ingen kunskap om viruset, ej heller botemedel och behandlingsmöjligheter.
”Spanska sjukan uppstod inte i Spanien som man kan tro av namnet. Det var det land där den först fick stor pressbevakning. Landet var neutralt, medan de krigförande länderna blockerade mycket av rapporteringen i medierna om influensan för att inte skada stridsmoralen bland soldater och vanligt folk, och därför kom Spanien att framstå som epidemins centrum. Pandemin uppträdde nästan samtidigt i Europa, Asien och Nordamerika, och de speciella förhållandena under första världskriget med truppförflyttningar och stora militära anhopningar kan ha bidragit till att influensan spreds hastigt och med stor kraft. Spanska sjukans virus har gått att väcka till liv med idogt molekylärarkeologiskt arbete. Den genetiska koden är nu känd i sin helhet. Virus som orsakat senare pandemier består till största delen av genetiskt material med ursprung i spanska sjukans virus.” (Källa: Läkartidningen nr 24-25/2006)
När spanska sjukan kom till Sveg
Här finns en mycket intressant artikel att läsa på nätet. Rekommenderar ”När Spanska sjukan kom till Sveg” av Helena Bure Wijk som har härjedalsanknytning. Bosatt i Västerås och gymnasielärare i ämnet Historia som hon håller varmt om hjärtat samt släktforskat i mer än 30 år och hängiven DNA-forskare. Helena hälsar Er alla varmt välkomna att ta del av artikeln på nätet. När spanska sjukan kom till Sveg➜
Från ånglok till familjen Flinta
Det var allt för den här gången, kära läsare
Hoppas den nedbantade bildkavalkaden har varit till belåtenhet. När man tänker efter är det många år som passerat revy, allt får ju inte plats. Håller som bäst på att jobba med en skrift om Sveg under 50- och 60-tal.
Önskar Er alla en GLAD PÅSK!
För egen del blir det påskmiddag per Skype med nära och kära i Stockholm som hade tänkt sig skidåkning i påsk men valt att stanna hemma. På dataskärmen får vi heja på varandra, kolla in varandras anrättningar på påskbordet, påskdekorationer och höja glasen för bättre tider att komma – som kommer en vacker dag. För framtiden.