Flitens lampa – tårar av kärlek – en ödesmättad kärlekshistoria i Sveg

Den här berättelsen handlar också om en ödesmättad kärlek mellan Svegsfotografen Aron Persson och hans älskade Milda då livet kom att stå på spel för Milda. Foto: Oscar Ohlsson
Den här berättelsen handlar också om en ödesmättad kärlek mellan Svegsfotografen Aron Persson och hans älskade Milda då livet kom att stå på spel för Milda. Foto: Oscar Ohlsson
Foto av författare

Mats Haldosén

När jag började att skriva på den här artikeln sökte jag mig tillbaka i tiden till 1970 då succéfilmen Love Story hade premiär med Ryan O´Neal och Ali MacGraw i huvudrollerna.

Filmens Jenny, fattig musikstuderande, och Oliver som Harvardstudent blir handlöst förälskade i varandra. En film som fyllde gråtfyllda salonger då beskedet kom att Jennifer drabbats av cancer och vi får följa hennes kamp mot sjukdomen och kärleken till Oliver som slutar med att Jenny går bort.

Många näsdukar där i salongerna. Och känslig som jag var rann tårarna, endast 17 år gammal.

Den här berättelsen handlar också om en ödesmättad kärlek mellan Svegsfotografen Aron Persson och hans älskade Milda då livet kom att stå på spel för Milda. Alltför tidigt går hon bort 1925 i TBC, turberkulos, som i början av förra seklet årligen skördade 12 000 människoliv. Milda blev endast 27 år gammal.

Milda Hansson (1898-1925) född i Ytterberg från gården Hanabacken utbildade sig till fotograf med Aron Persson som handledare. Milda var syster till min farfar Harald Hansson (1900-1980). Milda och Aron får en dotter Karin (1923-2020) gift Engberg som var kusin till min pappa Olle Hansson (1924-1994) som båda hade mycket gemensamt från uppväxten i Byvallen. Foto hämtat från Karins omfattande och ovärderliga fotosamling över pappa Arons liv och gärning. Foto: Aron Persson 11 april 1922 Karin Engbergs fotosamling.

Aron Persson (1895-1990) från Byheden i Byvallen var född och växte upp på Bort-i-gårn som den kallades och var granne med gården Hea. Arons mamma Ingeborg Persdotter kom från gården Lars i Byvallen och fick Aron i hennes andra äktenskap med Per Persson från Ganterud i Värmland. Gården Lars ägs idag av Evert och Britt Grängzell. Foto: Oscar Ohlsson – Karin Engbergs fotosamling.

Bort-i-gårn i Byheden där Aron Persson växer upp. Granne med Hem-i-gårn, Hea. Gården blev hel igen, då den tidigare varit skild från gården Hea, genom att Karin med barnen Eleonor och Kristian sålde till Urban Eriksson som är barnbarn till Halvar Halvarsson. Nu driver Urbans son Andreas gården vidare. Foto från omkring 1920 då Aron var lärlingsfotograf hos Oscar Ohlsson på Kyrkogatan. Kyrkogatan. Foto: Aron Persson – Karin Engbergs fotosamling..

Gammalt vackert foto från Byvallen sent 40-tal med utsikt mot Överberg och vid vackert väder Sonfjället. Gården Lars till höger längs gamla Siksjövägen tillhörde då som nu familjen Grängsell. Idag bor här Evert och Britt Grängzell. Längre ner i backen till vänster gården Tömmes. Korna som är på väg till grönbete kommer från gården Knös, en bland flera större gårdar i Byvallen och Byheden som hade mjölkkor. Marianne Stener berättar att det är hennes mormor Knös-Margit Persson som leder korna till grönbete med dottern Vivan där bakom, gift Karl Grängsell från gården Lars. Vivan hade en i byn omtyckt broder i Per, Knös-Per, som gick bort i 50-årsåldern, speleman som till vardags arbetade i skogen med häst. Gården Knös syns inte på bilden, ligger motsatt gården Lars på andra sidan vägen. Mjölkproducerande gårdar förutom Knös var Mångs, Lars, Tröa, Kjells, Sö-i-lanne, Tömmes, Kristafors, Sundvalls samt Norvallen och Hea i Byheden. Foto: Gunnar Fåhreus som hade fotobutiken City Foto på Härjedalsgatan 40- och 50-tal, fastighet som idag ägs av Göthe Hammarström, Härjedalsgatan/Herrögatan. Härjedalsgatan/Herrögatan.

Foto av Aron Persson på två kompisar omkring 1920/1921. Stiliga, uppklädda herrar i Oscar Ohlssons fotoateljé på Kyrkogatan där Bergs begravningsbyrå idag har sitt kontor. Till vänster Ernst Grängsell (1901-1977) från gården Lars i Byvallen och till höger Halvar Halvarsson (1900-1989) från gården Hea i Byheden. Båda Amerikafarare som drog västerut under 1920-talet. Ernst återvände hem efter några år over there för att driva gården Lars. Återvände gjorde också Halvar i början av 1930-talet för att bistå syskonen i skötseln av hemmanet. Halvar reste senare tillbaka till Minnesota och återvände till hembygden 1978. Foto: Aron Persson – Karin Engbergs fotosamling. Uppgifter lämnade av Anna och Karin Jönsson från gården Mångs i Byvallen 1992.

Aron får i unga år våren 1918 en läromästare i Svegsfotografen Oscar Ohlsson som under slutet av 1800-talet och början på 1900-talet står för en rik samling fotografier från Svegsbygden samt en mängd personporträtt.

Oscar Ohlsson flyttade 1922 till Östersund där han sedan tidigare hade en fotobutik och ateljé. Aron tar samma år över fotoateljén på Kyrkogatan och flyttar denna till Berggatan där Milda med stort intresse intresserar sig för fotografering.

Hon visar sig ha känsla för yrket och hinner med att dokumentera såväl människor som omgivning från Svegsbygden innan hon tragiskt går bort 1925. Milda var kreativ och företagsam. Lyckan hos Milda och Aron var fullständig. De gifte sig 1 november 1922 i Stockholm hos släkt och vänner och fick ett år senare dottern Karin.

Bröllopsmiddag den 1 november 1922. Aron till höger med Milda bredvid sig hemma hos nära släktingar till Milda, Alfred Möllers familj i deras hem vid Folkungagatan 107, Stockholm. Med på bilden är också Filip Möller och hans fästmö Gunhild. Uppgifter lämnade 1986 av Greta Werner, Stockholm, född Högström 1896 och uppväxt i Sveg. Foto: I regi av Aron Persson – Karin Engbergs fotosamling

Milda Hansson poserar i Oscar Ohlssons fotoateljé på Kyrkogatan med Aron bakom kameran vid en tid då kärleken flammade mellan de unga turturduvorna. Foto från 24 juni 1920 i midsommartid. Foto: Aron Persson – Karin Engbergs fotosamling

Tyngd av sorg efter Mildas bortgång går Aron vidare i livet med tårar av kärlek. Milda, hon stannade kvar i Arons hjärta livet ut.

I fotoaffären på Berggatan fortsatte han framkalla porträttbilder, fotografier från utomhusarbete där han fångade natur, händelser, sportaktiviteter och travtävlingar på Ljusnan vintertid samt sålde fotoartiklar.

Aron Persson under flitens lampa. Efter Mildas bortgång fick Aron vara stark och fortsatte sin gärning som fotograf i hela 36 år fram till 1958. Foto: privat

På äldre dagar satt Aron ofta i Svegs kyrkogård vid fina sommardagar under öppen blå himmel och mindes, berättade min mamma Lillan Hansson som gjorde Aron sällskap för samtal om diverse livets betingelser.

Aron blev hedervärda 95 år. På äldre dagar blev han närapå blind efter ett långt liv med ögat och kameran intimt förbundna med varandra. Trots försämrad syn bjöd Aron alltid på ett vänligt leende när han träffade på folk. Bodde då på Dalagatan 10 B i centrala Sveg.

Aron Perssons fotografiateljé på Berggatan 20-tal. Här hade Aron Persson sitt levnadskall tillsammans med Milda. Aron känd för sitt lugn och gemytliga uppträdande som fick den med spänd nacke och pirr i magen att le in i kameran. Foto: Aron Persson – Karin Engbergs fotosamling.

Fotoaffären på Berggatan som låg ett stenkast från Gränsgatan. 1958 köpte fotograf Arne Sköld fotofirman och samma år gifte Arne sig med Anne-Marie Olofsson från Umeå. Foto: privat

Aron Persson på äldre dagar. Lugnet själv och professionell fotograf i fingerspetsarna. Foto: privat

Eleonor Remmets, 67 år, dotter till Karin och bosatt i Skellefteå, minns morfar Aron och de underbara somrarna i Byheden på gränsen till Byvallen som ung flicka:

– Som barnbarn till Erik-Aron tillbringade jag och min fem år yngre bror Kristian somrarna i Byheden. Vår mamma Karin var hemma med oss när vi var små, så efter Midsommar åkte vi upp med nattåget från Stockholm. Bara det var ett äventyr.

– Minns att vi åkte till Östersund och där bytte till rälsbuss som tog oss till Sveg. Nu väntade en härlig sommar, Vår pappa Roger anslöt när han hade semester. Att leva utan rinnandevatten, vedspis och med utedass var spännande för en Stockholmstjej. Jag som alltid tyckt om djur trivdes med att ha kor, höns och häst så nära. Här fanns också kalkoner under ett par år i Hem-i-gårn (Hea).

– Ofta hade jag med en kamrat att leka med. Vi hade inte bil på den här tiden så skulle vi någonstans cyklade vi. Varma dagar blev det cykeltur till Vallsjön där vi badade. Jag minns inte om vi cyklade till Bodarsjön och fäbodvallarna där, vi kanske fick skjuts. Hem-i-gårn (Hea) hade korna där på sommaren som Anna och Märta Halvarsson hade bufört till fäbodvallen.

– Vi hälsade på och blev bjudna på varma små platta bullar med smör på, mastiga sådana, gjorda av riven rå potatis, som säterkullan ofta lagade till sig själv. Degen gjordes av vassla och skrädmjöl, kokades i vassla och formades till små runda bullar. Kommer också ihåg kesmus (ostmassa med kanel, socker och gräddmjölk).

– Ibland sov vi över i vår fäbod nästgårds. På sjön rodde vi fiskedrag som var extra spännande, fick väl upp någon fisk då och då.

– Mesta tiden var vi hemma på gården Bort-i-gårn där det alltid fanns något att göra. Ladugården var full av gamla spännande saker. Här lekte vi kurragömma. Bäcken och skogen var också bra lekställen.

– När jag var liten bodde morfar Erik-Aron, hans bror Wilhelm och Sofia Andersson på gården. Sofia var hushållerska. Hon lagade god mat och bakade goda bullar och kakor. Fick vi barn välja så blev det plättar med Sofias goda jordgubbs- och rabarbersylt. Den sylten talar vi om än idag jag och min kamrat Josefine som var med då. 

– När Wilhelm dog köpte Sofia en lägenhet i Sveg. Sofia och morfar bodde där på vintrarna och på somrarna i Byheden. Jag tror att båda två trivdes med den lösningen. Tyvärr så brann stora huset i slutet av 70- eller början av 80-talet.

– Morfar blev nästan blind på gamla dagar. Ibland ville jag fråga honom om något jag hade hittat i ladugården. Det kunde vara ett verktyg eller ett bruksföremål som jag inte visste vad det var. Han satt och kände på föremålet koncentrerat en lång stund, sedan talade han om vad det var. Nu när jag själv närmar mig 70 önskar jag att jag hade frågat mer. Så mycket han visste om en svunnen tid.

Karin (1923-2020) med make Roger Engberg (1926-2004) med barn och barnbarn. Från vänster Eleonor som ovan sig har maken Jan och broder Kristian. Närmast Eleonor sonen Sam, dotter Cilla och Kristians fru Jeanette med lilla flickan Sandra i famnen. Foto: privat

Här följer ett urval ur Karin Engbergs fotosamling från Sveg för över 100 år sedan:

Travtävlingar på Ljusnans is nedanför Bäckedal omkring 1918/1919. Uppgifter lämnade 1992 av Anna Jönsson (1911-2006) från gården Mångs i Byvallen. Anna som var med som åskådare vid den spännande travtävlingen. Vid samma tillfälle var det flygplansuppstigningar med passagerare, även det från isen. Annas broder Lars (1895-1920) var en av de som följde med upp i flygplanet. Lars som senare tragiskt omkom i en drunkningsolycka 20 november 1920 i Vallsjön. Foto: Aron Persson – Karin Engbergs fotosamling.

För över hundra år sedan såg bilfordonen ut så här. Här rullar bilen fram med fem personer längs Kyrkogatan utanför Oscar Ohlssons fotoateljé på Kyrkogatan, I bakgrunden Apoteket. Foto: Oscar Ohlsson vid tiden omkring 1920 – Karin Engbergs fotosamling.

Barn vid Ljusnan i Sveg 1922-23. Känns någon igen? Foto: Aron Persson – Karin Engbergs fotosamling

Gatubild från kyrktornet i Sveg omkring 1920. När järnvägen var under anläggning för invigning 1909 hade redan en början till infrastruktur växa fram i samhället. En institution var ju given, bankväsendet. Helsinglands Enskilda bank var först ut i den mörka till vänster karakteristiska byggnaden från 1907 som följdes av AB Mälareprovinsernas Bank en kort tid. Likaledes med Stockholms Handelsbank som verkade fram till 1918. Året därpå flyttar Svenska Handelsbanken in. Vackert foto på vacker byggnad när vintern är som bäst. Mitt emot till höger på andra sidan av vägen den ståtliga Crantzgården från 1904. Trevåningshus som skogsinspektor Herje Crantz (1859-1907), bosatt på Lillmon och verksam vid Bergvik och Ala, planerade vid sekelskiftet. Tråkigt nog hann Herje inte flytta in i på grund av sjukdom. Han avled 1907. Längst upp på fotografiet syns Hotell Gästis. Foto: Aron Persson – Karin Engbergs fotosamling

Gatumiljö vid Kyrkogatan 1919. Gatumiljö från Kyrkogatan före 1920 då fastigheten till Johanssons konditori och café byggdes, sedermera kaféet med ölstuga ”Ölan”, inte finns med på fotot. Däremot finns här till vänster bostaden till konditor L.O. Johanssons familj som byggdes 1910, den som långt senare kom att ägas av Manne och Alma Lindskog, minns Alma Lindskogs hattaffär. Och sedermera i Ann-Marie Mattsons ägo och frisersalong Die Welle. Foto: Aron Persson – Karin Engbergs fotosamling

Kvinnor i hembygdsdräkt på Gammelgården omkring 1922-23. Från vänster Hanna Eriksson gift Lindskog, Svea Lindskog gift Carlander, Jenny Wahlin gift Butéen och Pana Wahlin gift Jonsson. Uppgifter lämnade 1987 av Milly Skuncke, född Lindskog, Stockholm. Foto: Aron Persson – Karin Engbergs fotosamling

Svegs centrum 1922. Foto från omkring 1922. 1) Crantz-villan byggd färdigställd 1904. 2) Svenska Handelsbanken. Den hette då till en början… 3) Lindskogs manufakturaffär, familjen Jonas och Margareta Lindskog. På 50- och 60-talet kom så för oss barn oförglömliga Ljungbergs pappershandel med sin publikdragande julskyltning med leksaker, Karl ”Kalle” och Olga Ljungberg. 4) Regina pensionat. 5) Hus som byggdes 1908 av Petter Andersson, far till Alfred ”Affe” Andersson som innehade Anderssons Dam – Herrekipering på Kyrkogatan. Fastigheten har bland annat inrymt Söderqvists bokhandel innan den flyttade söderut på Berggatan, urmakeri och Agard’s Färghandel i många år. Foto: Aron Persson – Karin Engbergs fotosamling

Det vita huset var beläget mitt emot Svegs Järnhandel med Berggatan mellan sig. Greta Werner mindes vilka familjer som bodde där. Familjen Frödin, frisören Jonas Emanuel Frödin från Svenstavik med hustru Betty, född Israelsson från Mosätt, som nedkom med hela tio barn, och familjen Lystedt. Det långa huset till höger var inte gammalt när det revs enligt Greta Werner, uppgifter som hon lämnade 1986, född Högström 1896 och uppväxt i Sveg. Foto: Aron Persson – Karin Engbergs fotosamling.

Anläggningsarbete Härjeåns Kraftstation, Herrö. Tid omkring 1922. Känns någon igen? Foto: Aron Persson – Karin Engbergs fotosamling.

Konsumaffären vid Fjällvägen. Årtal för fotografiet inte fastställt. Vintertid i vart fall. Om möjligt kanske bittert kallt som det om stundom brukar vara i Sveg. Foto: Aron Persson – Karin Engbergs fotosamling.

Apotek Tjädern omkring 1920. I slutet av 1910-talet byggde apotekare John Agard Westerlund en modern apoteksbyggnad här i hörnet av Svegsgatan/Berggatan. Apoteket flyttade då för några år verksamheten hit från gamla apoteket vid Fjällvägen (hette då Landsvägen). När apotekare Westerlund avlider 1922 är fastigheten redan såld. Byggnaden har senare använts för många ändamål, gästgiveri, hotellrörelse, bankkontor och privatbostad. Foto: Aron Persson eller Oscar Ohlsson – Karin Engbergs fotosamling.

Anna-Lisa Westerlund (1908-1993), dotter till apotekare Westerlund som ung flicka den 7 november 1920, gift apotekstekniker Carl Strömer (1907-1976) från Sveg. Anna-Lisa lokal kändis på 60-talet bland tidningsutdelande smågrabbar vid tiden då Anna-Lisa var kontorist vid Östersunds-Postens lokalredaktion i Sveg. Foto: Oscar Ohlsson – Karin Engbergs fotosamling.

Stickmaskinskurs i Sveg, tid omkring 1920. Stickmaskiner som drogs runt som en kaffekvarn och var avsedda för strumpstickning. Greta Werner identifierade några av deltagarna: Fredrika Sahlin från Byn, Kristina Grängsell, Maja Norén och Lisbeth Jönsson från Byvallen, Anna Halvarsson från Byheden och Karin Frid från Sundsätt. Var de finns på fotografiet finns det ingen uppgift på. Foto: Aron Persson – Karin Engbergs fotosamling.

Troligen hembränneri vid tiden omkring 1920-21. Känns någon igen? Foto: Aron Persson – Karin Engbergs fotosamling

Folksamling 1922 vid Svedbergs bokhandel hörnet Kyrkogatan/Berggatan. Finns en uppgift lämnad av Greta Werner att det kan ha varit fråga om lotteriköp som var populärt på den här tiden. Foto: Aron Persson – Karin Engbergs fotosamling.

Svedbergs Bokhandel från Kyrkogatan sett, ingång i hörnan och till vänster ingång till Mode- & Sybehörsaffär vid tiden omkring 1920. Foto: Aron Persson – Karin Engbergs fotosamling.

Ett postumt tack till Karin Engberg att jag fick del av dokumentationen över pappa Aron och mamma Mildas liv, gärning och fotosamling. Ett varmt tack till Karins dotter Eleonor Remmets i Skellefteå som delat med sig av minnena av morfar Aron Persson.

Karin Engbergs omfattande fotosamling finns bevarad hos Svegs hembygdsförening, Gammelgården. En uppsättning guldägg till gamla fotografier med övriga Gammelgårdens gamla klenoder som för närvarande inte finns tillgängliga på grund av vatten- och fuktskador. Finns dock en uppsättning av fotosamlingen med närmare 2 000 bilder digitalt att ta del på Jämtlands läns museum, Jamtli. Klicka här för att ta del av bildarkivet!

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!