Full fart i Lillhärdal under Härdalsveckan

Anna Bergendahl på Härdalsyrans scen 2019. Foto: Morgan Grip
Anna Bergendahl på Härdalsyrans scen 2019. Foto: Morgan Grip

Dela det här!

Efter Härdalsveckans rafflande inledning med bykampen, där Vemhån gick segrande ur striden har veckan fortsatt med auktion, bakluckeloppis, älglunk, bouletävling, cruising, watercross och mycket mer. Det är en fullspäckad vecka som bjuds i Lillhärdal varje år vecka 29.

Uppskattningsvis närmare 400 personer besökte tisdagens auktion på Ströms gård på Nordanhå. Allt från snapsglas, kaffekoppar och mattor till bord och stolar bytte ägare under dagen. På onsdagen fanns ett fyrtiotal säljare på plats på bakluckeloppisen, och massor av publik och över 150 startande mötte upp till årets upplaga av Älglunken. Mängder av barn och ungdomar i klasserna 0 till 6 år och i klasserna 6 till 12 år som sprang, gick eller bars av föräldrar i 1 och 2 kilometersträckorna till publikens jubel och hejarop.

I de större klasserna var det däremot mera allvar. Bengt Leandersson, skidorienterare från Älvdalen, segrade i herrar 7 km. Elaine Lollén vann damer 7 km. Irene Åslund upprepade fjolårssegern i damer 5 km. I den tyngsta klassen 13 km vann Jesper Persson, Åsarna.

I torsdagens bouletävling segrade lag Rolling Stones från Sveg, med Inga-Britt och Kennet Eriksson samt Dan Stenqvist i laget. Cykeltävlingen för barn vid tennisplanen lockade några tappra barn som cyklade två varv var på den knixiga banan. På kvällen bjöds det på underhållning på Campingen med Pedersen och Nilsson.

I fredagens watercrosstävling på Hån segrade Emil Wikström från Matfors. Bäste hemmaåkare blev Adam Hedin från Lillhärdal, som slutade på fjärde plats i A-finalen. Åskknallar och regnstänk hindrade inte folket från att senare på kvällen gå man ur huse för att kolla in alla gamla fina bilar på årets cruising.

Klockan åtta på fredagskvällen slogs portarna upp till Härdalsyran, här såg Smith & Thell, Moderna Tider och Pedersen & Nilsson till att stämningen var hög under hela kvällen.

Lördagen inleddes med marknad och musikunderhållning på yranområdet under dagen och på kvällen dansades det till Lars-Kristerz. På lilla scenen underhöll Rök@ & Djursvallens spelmän och vid 22.30-tiden på lördagskvällen äntrade Anna Bergendahl stora scenen.

Hon blandade egna låtar med covers av bland andra Fleetwood Mac, och berättade från scenen att det var lite sentimentalt att vara i Härjedalen då familjen under många år tidigare hade en stuga i Tänndalen, och då var flitiga besökare till landskapet.

Yrangeneralen Gunnar Hedin är mycket nöjd med årets Härdalsyra, som lockade närmare 2 500 besökare under två dagar.

– Ett superevenemang, vilka härliga gäster vi har. De är de som gör evenemanget tillsammans med de 114 funktionärer som gör ett jättejobb och ser till att Yran fungerar. Utan dem blir det ingen yran, säger Gunnar Hedin.

Både Anna Bergendahl och Peter Larsson i Lars-Kristerz trivdes i Lillhärdal.

– Vilket härligt evenemang ni har här i Lillhärdal sa både Anna Bergendahl och Peter Larsson i Lars-Kristerz, berättar Gunnar Hedin.

– Vi jobbar redan nu mot nästa års yra, säger Hedin.


Text och bild: Morgan Grip & B-G Eliasson

 

Anna Bergendahl på Härdalsyrans scen 2019. Foto: Morgan Grip

Anna Bergendahl på Härdalsyrans scen 2019. Foto: Morgan Grip

 

Dela det här!