Full fart på Härjeåsjöns Lantgård

Foto av författare

Jessica Grip

20130612-namnlost-0020.jpg
Susanne och Mikael driver tillsammans Härjeåsjöns Lantgård. Foto: Morgan Grip
På Härjeåsjöns Lantgård hittar man familjen Jonasson-Brunnsberg. Här bor sedan fem år tillbaka Mikael och Susanne med barnen Joakim och Ebba och driver lantgård som en fritidssyssla. Förutom familjen finns här 50 kor, tjuren Biffen, som gör skäl för namnet med sina dryga 1200 kg. Fyra får, två kaniner, en katt, en hund och sist men inte minst 30.000 jordgubbsplantor.

Här är det bråda tider så här års. De har nyss rensat alla jordgubbsland inför skördesäsongen och det är ett digert arbete, två hektar jordgubbsland rensar man inte i en handvändning, det är ett noggrannt arbete som görs för hand och på knä.

– Vi har jobbat på i en vecka för att få ordning på ogräset, berättar Mikael, man behöver göra en handpåläggning både vår och höst, förklarar han.

Jordbubbarna är ekologiskt odlade vilket är mycket ovanligt. Härjeåsjöns jordgubbar står för en hög procent av de kravodlade bär som finns i landet och folk kommer från alla håll för att få obesprutade gubbar.

– En del kunder som kommer är allergiska mot andra jordgubbar men våra kan de äta helt utan problem, berättar Susanne.

De enda bekämpningsmedlen man använder på gården är såpa, bikarbonat och rapsolja.

– Det använder vi för att hålla kusar borta från plantorna, förklarar Susanne.

I dagarna väntas några tusen humlor anlända till Härjeåsjön, de ska hjälpa till med pollineringen av plantorna.

– Vi har bisamhällen här på gården men de flyger helst inte ut om det är under 18 grader, humlorna är mer ihärdiga och flyger omkring oavsett temperatur, berättar Mikael.

I juli öppnar även gårdscaféet för andra året, det kommer att stå öppet fredag-söndag under hela juli månad.

– När vi startade upp ifjol tänkte vi att om det kommer 50 personer och fikar under sommaren så är det ett bra resultat, berättar Susanne, som tyckte att hon tog i vid gissningen, 50 personer var vad som kom första dagen vi hade öppet, skrattar hon.

På gården håller man som bäst på att iordningställa ett produktionskök för tillverkning av saft och sylt, det öppnar även möjlighet för ett ännu större utbud i caféet.

– Eftersom vi inte har haft ett riktigt kök i caféet har vi varit begränsade i sortimentet, det ska bli roligt att kunna utöka det till nästa sommar, säger Susanne.

Den första jordgubbsskörden beräknas om ett par veckor och då är det sorten Polka som plockas, lite senare under sommaren avlöser Pegasus som är en den senare av de två sorter som odlas på gården.

Jordgubbsförsäljning kommer förutom i Härjeåsjön att finnas vid Björnen i Sveg och man kommer även att kunna plocka sina jordgubbar på egen hand på gården.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!