Handelsprogrammet driver UF-företag och planerar för äventyr i Thailand

Dela det här!

2013-12-18-uf-66.jpg
Det här läsåret drivs UF-företagandet av Handelsprogrammet på Härjedalens gymnasium, här är hela gänget samlat tillsammans med läraren Mikael Hedberg. Foto: Morgan Grip
Nu har skolorna startat igen efter jullovet och för några av eleverna på Härjedalens Gymnasium innebär det också att starta upp sina företag igen efter semestern. Det är Handelsprogrammet som i år står för UF-företagandet på skolan och de driver två olika företag.

Levatio UF tillverkar mjukgörande tvålar i olika dofter och färger. Företaget består av VD:n Elin Johansson, Izabelle Sandin, som tar hand om kommunikation kring inköp, produktion samt administration, Angelica Persson, försäljningsansvarig, Lars-Johan Wagenius, ekonomichef och Jennifer Lavesdotter som tar hand om marknadsföring. Som sin rådgivare har de Helena Hagberg på Floristen, något de är mycket tacksamma över.

– Vi trodde inte att vi skulle ha så stor hjälp av rådgivaren, men vi har haft otroligt mycket hjälp och fått många värdefulla tips. Helena är verkligen engagerad och hjälpsam, vi hade inte kunnat få en bättre rådgivare, säger eleverna som driver Levatio UF. Hon hjälper oss även med försäljningen av våra tvålar genom att ha dem i sin affär.

Aroy UF har utvecklat en receptbok med thailändska recept och en påse med thailändsk krydda som köps i ett set. Företaget drivs av VD:n Emma Eriksson, Winit Bell Stenberg är ekonomi och inköpsansvarig och Julia Stener tar hand om administration och marknadsföring.

– Allt är egen tillverkning såsom bilder på maträtterna som vi också lagat själva, till och med kryddpåsarna har vi vikt för hand, berättar de.

Tjejerna i Aroy UF vill passa på att tacka sin rådgivare, Caj Källmalm på Svegs Foto & Fritid som de har haft väldigt stor hjälp av under framförallt uppstarten. Hos dem finns också setet med receptboken och kryddan att köpa.

Hittills har försäljningen gått väldigt bra för de båda företagen. De har bl.a. använt Facebook för att marknadsföra sig och till jul hade de fina erbjudanden, bland annat på julskyltningen. Förhoppningsvis kommer de att gå med vinst och den planerar man att använda till den projektresa som ska göras i början av mars.

Mikael Hedberg är handledare för UF-företagen det här läsåret och han är också den som lyckades övertala eleverna att delta i UF-verksamheten, något de först inte alls var speciellt intresserade av. Efterhand har de ändrat uppfattning och nu tycker de tvärtom att det är riktigt roligt att driva företag tillsammans och jobba mot samma mål, nämligen en gemensam projektresa till Thailand.

– Jag är imponerad över vilken kreativitet eleverna sitter inne med, säger Mikael. De gör allt själva, från råvara till färdig produkt och tar hand om allt från tillverkning till paketering. Det handlar inte om att köpa in en produkt för att sälja den och göra vinst. Jag har sällan sett ett UF-företag jobba med så små medel och jag är otroligt glad över att de tog steget över tröskeln och körde igång sina företag i höstas. Nu har de skaffat sig mycket kunskap om företagande som de annars inte hade kommit i närheten av, menar han.

Det blir en hektisk och tuff vårtermin för alla inblandade med utveckling av företagen och projektresan till Thailand, förutom allt annat som ingår i den sista terminen på gymnasiet, men som eleverna själva uttrycker det. We can make it!!

Eleverna kommer att blogga hos oss på sveg.se under sina veckor i Khon Kaen, Thailand. Missa inte det!

Fakta UF-företagaråret
Att genomgå utbildningen UF-företagande innebär att under ett läsår starta, driva samt utveckla ett företag. UF-företagen tar själva fram affärsidén, genomför marknadsundersökningar och skaffar startkapital genom försäljning av riskkapitalsedlar. Under året får eleverna unika möjligheter att träna sin förmåga att samarbeta, lösa problem, fatta beslut och ta ansvar för sitt handlande. Dessutom ges många tillfällen att delta på regionala, nationella och internationella arrangemang.

Här hittar du de båda UF-företagen:
Levatio-UF: www.facebook.com/pages/Levatio-UF
Aroy-UF:  www.facebook.com/pages/AROY-UF

Dela det här!