Hantverkaren på Herrögatan

Foto av författare

Jessica Grip

patrik-hjort-1.jpg
Patrik Hjort hyvlar på sitt examensarbete. Foto: Morgan Grip

När vi besöker Patrik Hjort i hans lokal på "gamla Londonbutiken" håller han på med sitt examensarbete. -Det ska bli en kopia av den kända härbrä-dörren på Fågelsjö gammelgård berättar han och visar ritningen på den unika låskombinationen där det krävs 7 olika nycklar för att kunna öppna och låsa i en speciell ordning.

Patrik kommer ursprungligen från Timrå och går andra och sista året på Bäckedal.
-Det andra året är projektbaserat, vilket innebär att jag kan jobba med skolarbetet och nyttja tiden som jag vill, eftersom materialet är så pass dyrt brukar jag sälja det jag tillverkar för att kunna göra fler föremål att öva på berättar han. Jag tillverkar oftast på beställning och det blir ca 50 olika föremål i veckan avslöjar han stolt.
Han är lite av en allkonstnär när det handlar om hantverk, allt från reservdelar till veteranbilar och båtar till tapetserarjobb på både gamla och nya möbler har han gjort genom åren, förutom alla fina smycken och andra föremål.
-Jag får beställningar på bl.a. smycken och broscher från hela landet och även en del från utlandet berättar Patrik, just nu håller jag på med en kniv som ska levereras till Tyskland. 

Under våren kommer Patrik att leda kurser i Vuxenskolans regi, där man bl.a. kan lära sig konsten att gjuta.

Besök Patrik på Herrögatan 5 i Sveg eller på hantverket.org

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!