Härjeåns fyller 100 år – firar med historisk tillbakablick

Featured Video Play Icon

Dela det här!När Härjeåns Kraft AB grundades år 1917 betraktade många el som en onödig lyx. Idag ser koncernens 27 000 nätkunder pålitlig el och stabilt bredband som en självklar del av vardagen – även på glesbygden. I år firar Härjeåns 100 år och blickar tillbaka på en svindlande energiutveckling.

Energikoncernen Härjeåns historia startade vid Kvarnforsen där driftiga initiativtagare såg till att ett vattenkraftverk blev anlagt, precis när första världskriget led mot sitt slut. Behovet av oberoende kraftförsörjning var stort i Sverige och Härjedalen, men samtidigt var ekonomin svag efter krigsåren och pengar till nymodigheter som elkraft fanns inte i hushållen.

Den tuffa starten stoppade inte utvecklingen och när målet att elektrifiera Härjedalen var nått, väntade nya utmaningar och framsteg.

Stora investeringar slutförs
I år firar Härjeåns 100 år. Hållbar energi produceras vid nio vattenkraftverk i Härjedalens respektive Ånge kommun, i Jämtlands och Västernorrlands län. En helt ny kraftstation tar just nu form vid Tännfallet och en stor investering i kraftvärmeverket i Sveg slutförs. Avregleringen 1996 förändrade helt förutsättningarna på elmarknaden. Även förödande stormar som Dagmar 2011 och Ivar 2013 har prövat organisationen. Men Härjeåns Kraft AB står fortsatt stadigt.

Stabil och energisk 100-åring
Vd och koncernchef Sten-Olov Salomonsson är glad att han tackade ja till vd-uppdraget för 20 år sedan och värdesätter den historiska summeringen av det gångna seklets kraftfulla insatser.

– Jag ser en enorm styrka i att vi tillsammans vuxit genom 100 år av förändring. Idag är Härjeåns en stabil 100-åring med en ungdomlig energi som bokstavligen smittar en hel bygd. Det har varit en förmån för mig att få vara med och utveckla Härjeåns, samtidigt som vi bidragit till att levandegöra och framtidssäkra en naturskön glesbygd dit även många turister söker sig för rekreation och livskvalitet, säger han.

Härjeåns vd sedan 20-år Sten-Olov Salomonsson. Foto: Morgan Grip / Mediamakarna Grip

Vd och koncernchef Sten-Olov Salomonsson är glad att han tackade ja till vd-uppdraget för 20 år sedan och värdesätter den historiska summeringen av det gångna seklets kraftfulla insatser.. Foto: Morgan Grip / Mediamakarna Grip

200 inbjudna medarbetare och gäster firade under fredagskvällen 100-åringen Härjeåns med middag och fest på Camp Sveg. Foto: Morgan Grip

Dela det här!