Härjedalens kommun får JO-kritik för munkavle

Foto: Morgan Grip

Dela det här!

Artikeln innehåller annonser och annonslänkar

I våras fick de anställda i Härjedalens kommun veta att man inte tilläts att ta kontakt med media under arbetstid. Detta efter att media uppmärksammat att många av personalen inom hemtjänsten i Sveg hotade att säga upp sig.

I maj gjordes sedan en anmälan om händelsen till Justitieombudsmannen (JO) och i september inleddes en utredning. JO riktar nu kritik mot Härjedalens kommun och konstaterar att formuleringarna i informationen är oacceptabla, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Kommunstyrelsen i Härjedalen beskriver i sitt yttrande att formuleringen i nyhetsbrevet är ”mycket olycklig” och att informationen var menad att förtydliga att kontakten med media inte fick gå ut över vårdtagare, elever eller andra grupper. Efter att kritik riktats mot formuleringen, togs informationen bort på kommunens intranät. I samband med detta fick cheferna muntlig information om vad som gäller.

JO ser allvarligt på den felaktiga information som gått ut. Detta då man gör bedömningen att den dels kan tolkas som att yttrandefriheten hos de anställda är mer begränsad än den i själva verket är och dels att mediekontakter inte uppskattas av kommunen.

ANNONS:Dela det här!