Härjedalens Kulturcentrum ställer in verksamheten tills vidare

Flavia Devonas Hoffmann och Andreas Hoffman ställer tills vidare in all verksamhet vid Härjedalens Kulturcentrum. ARKIVBILD. Foto: Joachim Lagercrantz

Dela det här!

I år skulle Härjedalens Kulturcentrum gå in på sin sjätte säsong och fortsätta arrangera unika festivaler och kulturella evenemang med professionella svenska och internationella konstnärer av olika slag.

I slutet av juni, sju månader efter att man skickat in ansökan om stöd med 75 000 kronor från Härjedalens kommun, beslutade kommunstyrelsen att inte stötta Härjedalens Kulturcentrums kulturprogram 2017. Detta trots att kommunen tycker att Härjedalens Kulturcentrum under flera år visat sig vara en stor kulturell drivkraft i kommunen, med hög kvalitet på sina evenemang.

Bidraget från bildning, fritid och kultur är för lågt för att kunna genomföra verksamheten. Konsekvenserna av kommunstyrelsens beslut betyder att HKC nu måste skicka tillbaka flera hundra tusen kronor till regionala, nationella och internationella fonder, pengar som skulle ha kommit till godo för Härjedalens kultur- och näringsliv.

– Vi ser ingen mening i att fortsätta under de här omständigheterna och har bestämt oss för att ställa in Härjedalens Kulturcentrums verksamhet tills vidare, säger Flavia Devonas Hoffmann och fortsätter:

– Det är inte seriöst från kommunstyrelsen att de har glömt att ta upp ärendet. Det hade varit enklare att förhandla med konstnärer och bidragsgivare om vi hade vetat när beslutet skulle tas. Vi tycker det här är väldigt tråkigt eftersom vi under åren har satt Härjedalen på kulturkartan inom Sverige och internationellt. Många av de som deltagit i våra olika evenemang uppskattar vårt landskap väldigt mycket.

Anledningen till att beslutet dragit ut på tiden är att pengarna inte fanns i nämnden för bildning, fritid och kultur. Frågan har gått vidare till olika instanser och slutligen togs beslutet alltså i kommunstyrelsen.

De evenemang som ställs in är bland annat folkmusikfestivalen Härjedalspipan, festivalen Mörkertid om samisk samtidskultur, och festivalen Mittkultur. Hur framtiden blir för Härjedalens Kulturcentrum är i nuläget oklart.

– Det är synd att kultur ska vara en budgetregulator, när politikarna ser kultur som ett viktigt bidrag till livskvalitet fortsätter vi gärna med våra aktiviteter, avslutar Flavia Devonas Hoffmann.

Dela det här!