Härjedalsalliansen spricker – Liberalerna lämnar samarbetet

Liberalernas toppnamn inför höstens val Eva-Britt Boij, Maria Nordkvist och Bengt-Arne Baben Persson meddelade på måndagen att man lämnar samarbetet med allianskollegorna. Foto: Morgan Grip
Liberalernas toppnamn inför höstens val Eva-Britt Boij, Maria Nordkvist och Bengt-Arne Baben Persson meddelade på måndagen att man lämnar samarbetet med allianskollegorna. Foto: Morgan Grip

Dela det här!

Liberalerna i Härjedalen väljer att gå till val som ett eget parti och avbryter samarbetet med de övriga allianspartierna. Därmed spricker den borgerliga alliansen i Härjedalen.

Anledningen är de händelser som utspelade sig i samband med kommunfullmäktige i juni 2016 i Sveg.

– Vi blev uppmanade av en representant från Centerpartiet att vi måste säga upp våra platser för att kunna bli återvalda. Under alliansmötet före fullmäktige fick vi en lista utdelad på överenskomna tillsättningar och där hade Liberalerna fått tillbaka sina namn och platser i KS och Socialnämnd. 30 minuter före valberedningen kom en Centerpartist in och meddelade att Härjedalspartiet, Vox Humana, SD och en politisk vilde inte skulle rösta för att alliansen skulle få överta makten omEva-Britt Boij satt kvar i KS. Ingen av allianskollegorna protesterade utan uppmanade mig däremot att avsäga mig min plats och hitta ett annat namn omgående. Det kändes som ett stort svek och gjorde ont, säger Eva-Britt Boij,Ordförande i Liberalerna Härjedalen.

– Våra allianskollegor har inte varit ärliga och de har inte hållit sina löften så vi litar helt enkelt inte på dem och därför väljer vi att gå till val som ett eget parti som ser medborgarnas bästa för våra ögon, säger Eva-Britt Boij.

Liberalerna går alltså till kommunval som ett eget parti och enligt vad som sades under måndagseftermiddagen får valresultatet avgöra hur ett samarbete kan komma att se ut.

– För oss står alla vägar öppna men som det ser ut i dagsläget kan vi inte tänka oss att samarbeta med en allians, säger Eva-Britt Boij.

Dela det här!