Hembygdsfest på vackra och unika Högen

Dela det här!

17072016-img_5532-lillhardal.jpg
Regntunga skyar till trots hade många kommit till Högen i Lillhärdal för att njuta av hembygd och lyssna till Djursvallens Spelmän och Rök@. Foto: Morgan Grip
Hembygdsfesten i Lillhärdal är en gammal och fin tradition för såväl bybor som hemvändare och sedan Härdalsveckan kom till för drygt 20 år sedan, har den blivit en inledning på den. 

Många hade tagit plats i innergården på vackra och unika Högen där Djursvallens Spelmän, tillsammans med Rök@ och gästartist Helena Eriksson underhöll på bästa vis.

Gården Högen är en av landets få och en av länets två fullständigt bevarade fyrbyggda gårdar enligt den nordsvenska typen. En sevärdhet på håll där den står och med intressant information på varje byggnad vid en närmare titt.

– Man har kunnat spåra bouppteckning från 1650 så det måste ha bott folk här tidigare än så, säger Gunnar Olofsson, ordförande i Lillhärdals hembygdsförening.

I Lillhärdal fanns flera liknande gårdar kvar ovanligt länge. Det var först vid laga skifte 1912 som byns gårdar splittrades, alla utom Högen som togs över av hembygdsföreningen redan 1924.

 

Bild 2

17072016-img_5511-lillhardal.jpg

Bild 3

17072016-img_5535-lillhardal.jpg

Bildtext 2
Gunnar Olofsson, ordförande i Lillhärdals hembygdsförening har en unik gård att förvalta. Foto: Morgan Grip
Bildtext 3
Foto: Morgan Grip

ANNONS:

Dela det här!