Henning Mankell nyinvigde kulturcentrum

ANNONS:

Dela det här!

img_8210.jpg
Henning Mankell nyinvigde under tisdagskvällen kulturcentrum Mankell i Sveg. Foto: Morgan Grip
Kulturcentrum Mankell som nu har satts upp på Härjedalens bibliotek nyinvigdes i tisdagskväll av den store författaren själv.

Representant från Länskulturen, Katarina Lundström, som också fanns på plats, berättade om hur bra i tid Kulturcentrum mankell fick sin placering i bibliotekets lokaler.

– I min roll som regional biblioteksutvecklare för Jämtland/Härjedalen tycker jag att det här är en fantastisk händelse. Från och med i år har vi av kulturrådet och staten fått i uppgift att jobba med litteraturfrämjande verksamhet och räkna litteraturen som konstform i länet. En del i det är att stötta utvecklingen för litterära mötesplatser och skapa initiativ för att stärka regional litteratur. Vad kan passa bättre för det ändamålet än just den här gåvan som biblioteket har fått av Henning Mankell, säger Katarina Lundström.

Många hade kommit för att vara med vid invigningen och för att lyssna till Henning Mankell och hans tankar kring hur samhället förändras, hur viktigt det där rummet på Norra skolan är och hur otroligt viktigt det är att kunna läsa och skriva.

– Det finns ett hus med ett rum här i Sveg som är det viktigaste rummet som funnits för mig i hela mitt liv, det är som en sorts katedral. I det rummet lärde jag mig nämligen att läsa och skriva, det var där jag fick dessa oerhört viktiga redskap och instrument för att kunna ta till mig kunskap för att kunna leva, säger Henning Mankell.

Det är med förtvivlan han inser att det idag är många unga som går ut skolan utan att egentligen kunna dessa grundläggande kunskaper som att läsa och skriva, något som måste ändras på.

– Biblioteket är en del i den processen, något som vi måste stödja. Om unga som gamla kan stimuleras av min berättelse som nått ut i obegripliga mängder böcker i hela världen så kan också någon annan förmedla sin. Vi får inte nöja oss med att se vad som redan är gjort, vi måste också tänka på vad var och en av oss kan göra, det är vad jag önskar mest av allt. Och låt för guds skull ingen någonsin i en skola i Härjedalen gå ut utan att kunna läsa och skriva, det är för mig grundläggande, avslutar Mankell.

Bild 2

img_8217.jpg

Bild 3

img_8215.jpg

Bildtext 2
Foto: Morgan Grip
Bildtext 3
Foto: Morgan Grip