Ineffektivt Sveg föll mot LAIK

Foto av författare

Morgan Grip

Ett ineffektivt Sveg föll mot gästande Långshyttan i en stökig tillställning, med många utvisningar i Sveg Arena på lördagseftermiddagen. Sveg har återigen mängder med klara målchanser men oerhört svårt att göra mål.

Sveg får en tung start på matchen när Långshyttan efter 5,19 slår in 0-1 i powerplay och redan 19 sekunder senare ökar på till 0-2. När Mats Lindblom reducerar till 1-2 i början av andraperioden känns det som att Sveg är på gång att vända matchen.

Strax efter reduceringsmålet drar Sveg på sig ännu en utvisning och Långshyttan får möjlighet till powerplay vilket man inte är sen att ta vara på. 57 sekunder efter Svegs reducering ökar bortalaget på till 1-3. Backslarv i egen zon några minuter senare och 1-4 är ett faktum.

Sveg reducerar sedan till 2-4 genom Mikael Proos innan Långshyttan ökar på till 2-5. Vid ställningen 2-5 har Jonas Edén ett skott i stolpen, det första av två skall det visa sig. Efter fem minuter in i tredje perioden tilldöms Sveg straff. En bra straff av Jonas Edén om det inte vore för stolpen.

Långshyttan ökar sedan på till 2-7 innan Mats Lindblom kan reducera till 3-7. I matchens sista minut fastställer Långshyttan slutresultat genom att gör 3-8.

Sveg står upp bra men det märks att man är sämre tränad, vilket resulterar i att man inte riktigt hänger med i tempot alla gånger och det ger stundtals bortalaget stora ytor. Individuella misstag, slarv och oförmåga att sätta de chanser man får fäller avgörandet denna afton. Att man dessutom drar på sig en hel del onödiga utvisningar fungerar inte mot ett så pass bra lag som Långshyttan.

– Vi gör alldeles för många individuella misstag och det beror på att vi är för dåligt tränade, så är det. Dessutom gör vi inga mål. Gör vi mål på chanserna så blir det ju en helt annan match, säger Svegs huvudtränare Håkan Nilsson

Långshyttan är bra men Sveg gör, trots förlusten, ändå en bra match. Skillnaden mellan lagen känns inte så stor som poängen i tabellen säger. Med andra förutsättningar; med fler än två träningar i veckan och en riktigt bra försäsongsträning så skulle Sveg vara ett lag som krigar i toppen av serien.

– Ja absolut, helt klart. Vi har ett lag som är grymt om vi får hålla på att köra riktiga träningar med fart och fläkt mer än två gånger i veckan, säger Håkan Nilsson.

– Vi vet om förutsättningarna och jag tycker vi gör det bra men man blir lite sur för jag tycker att det är för enkelt, för enkla misstag från vår sida som gör att vi bjuder på mål bakåt. Den här matchen hade kunnat sluta 3-5, bara det hade varit roligare, eller att vi hade gjort mål på våra chanser, säger Håkan Nilsson.

Matchfakta
Svegs IK – Långshyttans AIK 3-8 (0-2, 2-3, 1-3)

2-6 Fredrik Eriksson (Joakim Blomquist)
2-7 Mikael Näktergal (Fredrik Johansson, Markus Karlström)

Bildtext 3
Det blev en ganska stökig tillställning med många utvisningar som följd. Foto: Morgan Grip
Bildtext 4
Bildtext 5
Bildtext 6
Videotext
Sveg.se-TV: Jonas Edéns andra stolpträff för dagen. En bra slagen straff som var värd ett bättre öde. Foto: Morgan Grip