Innovation Camp – gymnasieelever formade ny gymnasieskola

För eleverna vid Härjedalens gymnasium denna dag var "caset" givet. Med planerna som finns på en ny gymnasieskola skulle de forma just denna och presentera inför en jury bestående av Gun-Lis Bergman, Niklas Ohlsson och Helena Larsson. Foto: Morgan Grip
Foto av författare

Jessica Grip

Under måndagen hade eleverna vid Härjedalens gymnasium en minst sagt annorlunda skoldag. Under tolv timmar fick de delta i Ung Företagsamhets koncept, Innovation Camp. En stor workshop där eleverna får ett uppdrag presenterat för sig som sedan ska lösas i olika faser.

Uppdragen kan vara av olika slag från gång till gång och ställe till ställe. Det kan till exempel vara ett företag som vill att eleverna ska se på verksamheten på sitt sätt, för att få ett nytänk. För eleverna vid Härjedalens gymnasium denna dag var ”caset” givet. Med planerna som finns på en ny gymnasieskola skulle de forma just denna.

– Huvudsyftet med dagen är att eleverna i skarpt läge ska ägna sig åt samarbete, problemlösning och kreativitet och det har de verkligen gjort här idag, säger Anna Lindberg från Ung Företagsamhet. Många har utvecklats enormt under dagen och av stämningen att döma har de haft roligt.

Tio olika grupper jobbade under hela dagen och kvällen med sina projektförslag som sedan presenterades för en jury. Sju minuter hade man på sig att övertyga juryn som sedan hade överläggning. Niklas Ohlson från Destination Sveg var en av jurymedlemmarna.

– Det här har varit en otroligt givande dag. Man ser att det finns stor potential och många goda idéer hos eleverna. När de väl kom igång gick de från klarhet till klarhet, riktigt kul att se, säger Niklas Ohlson.

För Helena Larsson, rektor på Härjedalens gymnasium, kunde innovation camp inte ha kommit mer lägligt. Den bästa möjligheten att få förslag på hur framtidens gymnasium ska se ut, ur det allra viktigaste perspektivet, elevernas.

– Jag har verkligen fått precis det jag ville ha, säger Helena Larsson. Vi har fått in otroligt bra projektplaner som innefattar allt. De kommer jag nu att lämna till nämnden och den grupp som kommer att arbeta fram förslaget på hur den nya gymnasieskolan ska se ut, säger Helena Larsson.

Den projektgrupp som kunde presentera den bästa projektplanen var gruppen med arbetsnamnet Team-Kaffesump. Deras plan ledde till följande vinnande motivering från jurygruppen.

”Med sin tydlighet och väl utformade projektplan, tänker de på helheten och har lösningar på utmaningarna. De vill öppna upp skolan och göra en mötesplats för kultur och presenterar en unik vision för hela Härjedalen. Deras förslag på Härjedalens gymnasium 2.0 är kostnadseffektivt, genomförbart och visar ett tydligt resultat.”

Den projektgrupp som kunde presentera den bästa projektplanen var gruppen med arbetsnamnet Team-Kaffesump bestående av Johanna Grip, Nora Nordlund, Elyas Jafari, Noah Råstedt, Edvin Söderqvist Tullnérs, Taher Alizade, Shahab Taro, Orija Abdi

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!