En tvååring med feberkramper….

Ja, det hände sent på eftermiddagen torsdagen den 23 juni. Efter kontakt med 112 så uppmanades mamman att omedelbart åka med sonen till närmaste hälsocentral.

Den hälsocentralen visade sig vara i Sveg. Som tack och lov fortfarande var bemannad dygnet runt. Efter ett mycket professionellt mottagande av läkare och sjuksköterskor, medicinering, provtagningar inklusive analyser och förhållningsorder att vara kvar i närområdet och vid nyakramper eller ny febertopp omgående återkomma till hälsocentralen.

Eftersom en febersjuk tvååring har svårt att lämna urinprov direkt så kunde ett sådant lämnas in senare på kvällen (21.30). Ett prov som togs emot för analys av tjänstgörande sjuksköterska (kommunens).

Den här gången var det mitt barnbarn som blev akut sjuk och behövde hjälp från sjukvården. Någon annan sen eftermiddag, kväll eller natt så är det någon annans barn/barnbarn, någon ungdom eller vuxen person som behöver det.

Att företrädare för Härjedalens kommun säger sig både har haft och fortfarande har en ambition att behålla NÄVA platserna (som utgör en grund i avtalet som säkrar bemanning dygnet runt vid Svegs hälsocentral) är uttalanden som ligger långt ifrån sanningen. Den ambitionen har lyst med sin frånvaro. Det är Härjedalens kommun och inte Regionen som sagt upp samverkansavtalet. Vid flera politiska sammanträden har både ansvarig tjänsteman och styrande politiker från S och C varit tydliga med att NÄVA platser och bemanning på Svegs Hälsocentral inte är kommunens ansvar och heller inte något som kommunen ska vara med och bekosta. Det pratas enbart om pengar. Inte om den trygghet och säkerhet som samverkansavtalet gett befolkningen under de senaste sjutton åren!

Som en konsekvens av det uppsagda avtalet så är Svegs hälsocentral fr.o.m. den 1 juli endast öppen vardagar mellan kl. 8–17.

Att Härjedalens kommun sagt upp samverkansavtalet med Regionen utan att säkerställa att det finns ett nytt som träder i kraft utan uppehåll är, för att uttrycka det milt, ett helt oacceptabelt och ansvarslöst agerande från de politiker som idag styr i vår kommun.

Hur vill du att det ska vara? Rösta i kommunvalet den 11 september!

/ Karin Holmin, Vox Humana