Mats vill uppmärksamma sina professionella kollegor på Hälsocentralen i Sveg

ANNONS:

Dela det här!

När tankarna tänkt klart och man får se att Svegs Hälsocentral inte alls nämns i massmedia angående den tragiska bussolyckan isöndags så blir man fundersam. Övriga aktörer har skrivit om sina insatser. Tv och dagspressen berättar om hur de stora sjukhusen mobiliserar ett 50-tal personal för att ta emot skadade.

Jag själv blev upplyst om olyckan genom ett SMS från min bror som bor i Stockholm. Strax efter detta SMS ringer mobilen och sjukvårdspersonal på Svegs HC ber mig komma in och starta upp röntgen. När jag kommer in till HC så får jag se saker som jag av förutfattad mening inte förväntade mig.

Här har ett proffsigt team redan förberett ALLT inför de skadades ankomst. Sjukhussängar på plats, avspärrade entréer så att inte ev. press kan ta sig in till de skadade. Uppsamlingsrum för färdigvårdade, omläggningsvagnar klara för såromläggningar, dropp och olika infusioner färdiga, dryck och smörgåsar till patienterna framlagt, liksom klädespersedlar, filtar, m.m. PROFFSIG PERSONAL på plats alltså.

ALLT klart för mottagande av de skadade. Jag blev djupt imponerad. Och jag vet vad jag pratar om då jag har varit med om svåra stora olyckor förut. Dels en stor trafikolycka på E3 i Norge inblandade långtradare och personbilar och ambulanser och helikoptrar som blir innestängda på olycksplatsen och kan inte lyfta på grund av snabbt förvärrat snöoväder.

Den stora tågolyckan i Norge som krävde så många dödsoffer, skottskadorna i Mora, och flertalet större olyckor under tiden man tjänstgjorde på KS i Solna. Så jag har att jämföra med.

Personalen på HC i Sveg får till största delen bara höra klagomål om hur dåliga och värdelösa de är. Det är bara negativa kommentarer som viskas i köerna på ICA med flera platser. NEJ nu är det verkligen dags för Svegs och omgivande orters befolkning att få upp ögonen för den otroligt engagerade och PROFFSIGA PERSONAL NI har på ER Hälsocentral här i Sveg.

TACK alla som deltog i den fruktansvärt svåra uppgift vi fick ta oss an i söndags. STRÄCK på ER kollegor Och håll näsan högt. Ni har all anledning att vara stolta över er själva, Er professionalism i Ert yrkesutförande. Jag är mäkta stolt över att få ha Er som kollegor och vänner. TUSEN TACK för ett väl utfört arbete.

En sak till. Personal som arbetar på en mindre sjukvårdsinrättning ute i landets småorter har oftast en lång karriär bakom sig på ett större sjukhus som länssjukhus eller universitetssjukhus. För innan man sätter sig på ett mindre ställe så har man byggt upp sin yrkesroll och känner sig trygg och säker i den. När man väl är ute i ”bushen” ska
man kunna en hel del av de stora sjukvårdande uppgifterna man kan råka ut för. Här finns inga andra specialister att tillgå att fråga, och som bara kan sin lilla nisch.

Jobbar man så här, ute i distrikt,  ja då har man en stor erfarenhet att gräva fram lösningar ur. Återigen. Stort tack till personal med kunskap och trygghet.

OJ, Det finns fler Hjältar i detta.
Alla TAXI chaufförer som godhjärtat ställde upp och trafikerade allt möjligt dit det skulle. TACK OCH sen ALLA NI Patienter som stod tillbaka med ert sjukbesök i söndags, då Ni förstod att vi hade tillräckligt att göra. Jag såg er i morse, hela väntrummet fullt och Ni stod där runt väggarna och väntade på Er tur att bli omhändertagna. TACK även till Er.

Men absolut inbegriper detta även kommunens personal. De var ju där med oss alla andra, ingår i hela vårt team. Liksom Alla de som utförde sin otroliga gärning nere på församlingshemmet.