Invigning av När rocken kom till Sveg – Utställningen

Dela det här!2013-04-13_13.18.21.jpg
Många ville besöka utställningen under invigningsdagen. Gun Norderud har fått syn på en bild på Kingen och Hagge som unga, där hon har sytt deras scenkläder Foto: Morgan Grip
När Lasse Lohmander kom med idén att spinna vidare på projektet om När rocken kom till Sveg, genom att göra en utställning i Mankellcentrumet, fick han gehör direkt och i går lördag stod den klar för invigning. 
Centrumet har Lohmander fått till stånd efter idogt arbete men så till slut stod byggnaden klar, som i grunden innehåller en forskardel med bibliotek och en utställningsdel.
I augusti 2007 invigdes Mankellmuseet, som sedan har inrymt lokalerna, utställningen fick dock inte den genomslagskraft som man hade tänkt sig och det finns heller ingen budget för att kunna driva det i dagsläget.

– Jag tyckte det var dags för något nytt, säger Lohmander och det här är ju något som vi måste ta till vara på, många har sett filmen som har satt Sveg på kartan och det här kan få turister att stanna till.

Patrik Byström fritid och kulturchef, tycker att det här samarbetet mellan kommunen och Folketshusföreningen är bra.

– Nu finns en organisation som driver projektet, det har inte funnits tidigare, men nu ser vi en chans att kunna utveckla det här och använda det till något positivt att jobba vidare på.

När väl beslutet hade tagits kunde man inte vänta länge utan det var dags att sparka igång projektet och det blev Sol Wikström och Stefan Hallgrens uppgift att sätta båten i sjön. Sedan januari har planeringen och förberedelserna pågått och insamlingen av de olika föremålen har tagit sin tid. Här finns en rad olika saker som har sitt värde i sammanhanget, bl.a. en gammal taxiskylt med reklam för S Brännströms musikaffär, Bo Janssons bilder från 50 och 60-talen finns också med i utställningen.

– Vi planerar även att få hit en fungerande radiogrammofon där man kan spela skivor, berättar Stefan, många vet inte vad en LP skiva är idag, eftersom all musik är digital.

Utställningen har planerats efter de förutsättningar som finns i lokalen och där finns en fin teknik som har kommit till användning med bl.a. musikslingor och möjlighet att lyssna till olika berättelser, samt visa bildspel och film. Målbilden var att ha något att titta på, något att lyssna på och gärna något att klämma på.

Sol och Stefan är båda överens om att utställningen och hela projektet ska vårdas genuint. Själva utställningen i sig är inte så stor, men med allt sammantaget blir det en bra helhet.

– Det ska vara något att ha roligt kring, menar Stefan, det är också viktigt att jobba vidare och presentera 70, 80 och 90-talen.
Det här är ju något som faktiskt går att bevisa och alla berättelser har hänt i verkligheten, säger Stefan. Vi hör ofta vilka duktiga idrottare vi har härifrån, men det är sällan någon säger "Jävlar vad bra vi är på musik", avslutar han.

Utställningen kommer att stå i ett år, fram till nästa Påsk, den kommer att vara levande och nya föremål ska fyllas på för att hålla den intressant. 

Bild 2

2013-04-12-14.21.31-webb.jpg

Bild 3

2013-04-12-14.24.14-webb.jpg

Bild 4

2013-04-13_13.18.08.jpg

Bild 5

2013-04-13_13.19.29.jpg

Bild 6

2013-04-13_13.48.13-1.jpg

Bildtext 2
Lasse Lohmander är nöjd med den nya utställningen i Mankellcentrumet Foto: Morgan Grip
Bildtext 3
Ett av föremålen i utställningen Foto: Morgan Grip
Bildtext 4
Invigningen av ”När rocken kom till Sveg” – Utställningen Foto: Morgan Grip
Bildtext 5
Hagge och Kingen med ett gammalt foto av sig själva i unga dagar Foto: Morgan Grip
Bildtext 6
Kingen tillsammans med sonen Elian och utställningens projektledare Sol Wikström Foto: Morgan Grip

Dela det här!