Julia Heurling nästa utställare på Härjedalens Kulturcentrum

Dela det här!

skog.jpg
Foto: Härjedalens Kulturcentrum
Julia Heurling är en Stockholmsbaserad konstnär och formgivare med inriktning på textil och mönster. Sedan tre år tillbaka jobbar hon i samarbete med Andreas Hoffmann, konstnärlig ledare på Härjedalens Kulturcentrum, i ett projekt med Härjedalen som utgångspunkt.

I en första omgång visades projektet redan förra året i Stockholms Juste Galleri och kommer nu i sin helhet äntligen till Härjedalen, då Julia Heurling på midsommardagen öppnar utställningen på Härjedalens Kulturcentrum. 

The Layer Project, som utställningen heter, har utvecklats ur ett besök hon gjorde hos Härjedalens Kulturcentrum under sommaren 2012. 

– Mitt första intryck av landskapet i Härjedalen var redan på bussresan på vägen till Lillhärdal. Skogen som ramade in vägen uppenbarade sig som ett raster från bussfönstret. Både enkel och komplex, oförställd men ändå mystisk, beskriver Julia Heurling. Jag såg en likhet i skogens uttryck och mitt intresse för att ifrågasätta det uppenbara och att undersöka genom att rubba ordningen. Genom att kombinera bilder i form av lager öppnas på så sätt parallella verkligheter.

Fotona i utställningen är tagna i och omkring Lillhärdal under sommaren 2012, de ursprungliga motiven omfattar såväl skog och natur som objekt på den lokala återvinningsstationen. 
 
– Utställningen The Layer Project återspeglar och visualiserar demokratiska värderingar och principer, säger Andreas Hoffmann, gränserna för det definierade löses upp. Ambitionen är att driva uttrycket bort från föreställande motiv mot det diffusa, tvetydiga och associativa, likt ett visuellt icke-föreställande brus.
 
Julia Heurling har en Master of Arts in Textile Design från Textilhögskolan i Borås och hon har bland annat formgivit mönster för tapet, iPhoneskal, almanackor, textil och konstnärlig utsmyckning för Stockholms läns Landsting. 

Dela det här!