Kerstins fantasi tog Beatles till Sveg

Dela det här!

img_7909.jpg
Kerstin Ericsson i sin älskade ateljé hemma på Fjätgatan, här har hon skapat sin egen plats för att kunna uttrycka sina tankar och idéer. Foto: Morgan Grip

En ny utställning är uppsatt på Medborgarhuset i Sveg och det är blandade alster av olika konstnärer som pryder Ljushallen den här månaden.

Vi träffade en av dem, Kerstin Ericsson, hemma i hennes ateljé. En av hennes tavlor föreställer den välkända posen från Abbey Road, med Beatles i förgrunden och Sveg på 60-talet i bakgrunden. Ett mästerverk i säreget slag. Kerstin, som inte ens kan måla enligt henne själv har producerat tavlor på sitt eget sätt, tavlor att imponeras av.

– Jag har alltid tyckt om att skapa i olika former, det har alltid funnits där, berättar Kerstin, jag har tidigare målat i akvarell men jag har aldrig målat på duk med olja och akryl, det skapandet började när jag hittade en hel avdelning med material på Dollar Store och jag kunde börja måla på duk. Det var ju inget måste att det skulle bli något, det var bara att leka fram, förklarar Kerstin, som gärna målar i stora volymer och inte så smått.

För några år sedan var hon med i ett lotteri där första pris var Socialdemokraternas valstuga, ett lotteri som hon vann och planen var klar redan från början. Stugan skulle ställas hemma på gården och förvandlas till målarateljé.

– Tidigare plockade jag allt material fram och tillbaka eftersom jag inte hade någon egentlig plats att ha det på, förklarar Kerstin. Då kunde det bli bortglömt under långa perioder, men nu kan jag bara gå till min ateljé och börja, det känns underbart, jag älskar min lilla ateljé.

Inspirationen hittar hon i olika bilder och hon gör gärna om på sitt eget sätt genom att lägga till små detaljer. Hon har ingen ambition att bli någon konstnär, det är mer ett sätt att få uttrycka det som finns inombords. Att måla Beatles på Kyrkogatan i Sveg blev som den mest naturliga grej, ett sätt att uttrycka 60-talet och drömmen om att Beatles skulle komma till Sveg på turné.

– Det är en konsert i Östersund i slutet av mars i år som ligger till grund för den idén, förklarar Kerstin, en show med Mersey Beatles som gick i en rasande fart med Beatles musik och bilder på dem som gjorde att minnena spelades upp i huvudet, berättar Kerstin. När jag åkte därifrån visste jag precis vad jag skulle göra, jag skulle måla Beatles på Kyrkogatan i Sveg.

Vänner och bekanta började få nys om tavlan och berömmen gjorde att Kerstin började förstå att hon kanske kan måla ändå, även om hon inte lärt sig så mycket om tekniken i sig och grunderna så har hon känslan för skapandet och det är kanske det viktigaste.

Se utställningen på Medborgarhuset i Sveg under september månad, den är väl värd ett besök med många vackra alster av konstnärer från bygden.

 

img_7940.jpg

Kyrkogatan i Sveg med Beatles i förgrunden, en av Kerstins drömmar som blev verklighet i hennes konst. Foto: Morgan Grip

img_7943.jpg

En annan av Kerstins favoriter från 60-talet är Twiggy som självklart också finns med i utställningen. Foto: Morgan Grip

img_7937.jpg

Under tidigare år förvandlade Kerstin vanliga stenar till i det närmsta levande katter. Foto: Morgan Grip

img_7933.jpg

Som sällskap i sin ateljé har hon bland annat barnbarnen som pryder väggarna genom vackra målningar. Foto: Morgan Grip

Dela det här!