Klart med draghunds-VM i Sveg

Dela det här!marie-israelsson-jpeg.jpg
Foto: Niklas Andersson
Som vi kunde berätta i går fanns stora möjligheter att 2018 års Draghunds-VM skulle hållas i Sveg och nu står det klart. För första gången i Sveg och Härjedalens historia kommer ett vinter-VM att anordnas i kommunen. WSA Draghunds-VM för polarhundar kommer att avgöras vintern 2018 på skidstadion i Sveg.

World Sleddog Association, WSA, beslutade i helgen på sin årskongress i tyska Mudau-Reisenbach att tilldela Sverige och Sveg VM 2018. I VM omröstningen stod Sverige och Sveg mot Tyskland, omröstningen gav 100 procent av rösterna till Sveg.

– Vi är väldigt stolta över det förtroende WSA ger oss, Destination Sveg, värdskapet för VM 2018 i Sveg. Detta är startskottet för Destinationen som visar att det nu kommer ske saker i Sveg, säger Niklas Ohlson destinationschef Destination Sveg.

Destination Sveg kommer att stå som arrangör då Svenska Polarhundsklubben (SPHK), medlem i WSA, lämnat över värdskapet till Destination Sveg.VM är ett stort projekt och SPHK som ideell förening ser projekt som för stort att ansvara för.

– Vi är glad och positiv till detta VM i Sveg. Ännu ett evenemang som visar att Härjedalen har ett engagerat och starkt föreningsliv. Här finns erfarenhet och tradition i att arrangera stora tävlingar och andra events. Evenemanget stärker Sveg och Härjedalens varumärke med ett aktivt uteliv nära naturen. Ger också destination Sveg en flygande start i att utveckla bygden, säger Anders Häggkvist kommunalråd Härjedalens kommun.

250 deltagare, 25 nationer
VM 2018 beräknas ha 250-300 deltagare och 1500 hundar från 25 nationer. Under fyra dagar kommer VM gå av stapeln i slutet av februari eller första veckan i mars. Innan och efter VM planeras ett flertal evenemang i Sveg och tävlingar med anknytning till draghund. Exakt vilka evenmangen blir är inte helt klart ännu.

VM projektet är ett två årigt arbete där ett flertal arrangemang leder upp till avslutet med VM 2018. Sveg ska genom detta bli en stark arrangör av draghundsevenemang både på sommar och vinter. Tanken är bland annat att ett flertal ungdsomsarrangemang för draghundsintresserad ungdomar ska ske i samband med VM.

Destination Sveg har för projektet lämnat in en ansökan för stöd inom det lokala partnerskapet Leader -Sjö, skog och fjäll som bland annat ska stötta lokala mötesplatser, internationalisering och besöksnäringen i Jämtland och Härjedalen.

– Leaderansökan är en förutsättning för projektets genomförande och framgång. Vi ser mycket postivt på detta, då detta VM-projekt är viktigt för hela regionen. Det ger oss möjligheter att stärka besöksnäring, skapa nya mötesplatser, stärka näringslivet, plus många effekter som kommer stärka Sveg och Härjedalen nu och i framtiden, berättar Niklas Ohlson.

Bakom VM 2018 står projektledare Niklas Andersson från Sundsvall, med rötter i Sveg. Niklas sambo Marie Israelsson,med flera VM och EM medaljer i draghund har bidragit till att man internationellt önskat att Sverige ska ordna ytterligare ett VM.

– Vi tittade på ett flertal orter, men Härjedalens kommun och Destination Sveg har visat att de verkligen vill ordna ett VM och är väldigt drivande i arbetet. Plus att Sveg är en bra plats med perfekta förutsättningar, säger Niklas Andersson.

Dela det här!