Kommunanställda förbjuds prata med media – ”kommunens agerande strider mot grundlagen”

Foto: Morgan Grip
Foto: Morgan Grip
Foto av författare

Leif Eriksson

Kommunens personalchef Britt Paju har hamnat i ett riktigt blåsväder eftersom hon förbjudit personalen att prata med medier under arbetstid. Inte heller ska personalen säga sin mening om frågor som finns under sekretess.

En av Sveriges främsta experter på området, Nils Funcke menar att kommunens agerande är i strid med Grundlagen.

Det är på kommunens intranät som det står att ”arbetstagare inte har rätt att ta kontakt med media under arbetstid. Det ska ske på fritiden”. Kommunen anför vidare i HR-nytt att ”kontakt med media under arbetstid endast får ske på uppdrag av närmaste chef”.

Personalchefen Britt Paju berättar att reglerna infördes efter en artikel i Tidningen Härjedalen om att hemtjänstpersonal i Sveg hotat med massuppsägningar.

Funcke säger att han har svårt att förstå sig på Härjedalens kommuns agerande men att det nog beror på irritation över att någon anställd pratat med media.

– Det har inte varit någon massuppsägning bland hemtjänstpersonalen i Sveg, men några har sagt upp sig, berättar Rickard Mattsson, ordförande för Kommunal, Härjedalen.

– Kommunen är helt fel ute när man förbjuder anställda att prata med media, vi har ju ett meddelarskydd inskrivet i lagen. På det här sättet drar man också alla över en kam.

Mattsson tror inte att Paju fått politikernas klartecken för sitt agerande utan att hon handlat på egen hand.

– Det här är ju heller ingen politisk fråga, menar Kommunalordföranden.

Nu är det uppenbarligen så att det inte bara i Härjedalens kommun som man förbjudit personal att kontakta media under arbetstid. Radio Jämtland berättade på måndagen om att samma sak inträffat i Åre kommun.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!