Kompetensutveckling som är begripligt för alla

Foto av författare

Jessica Grip

img_8316-1.jpg
Elisabeth Lindholm föreläste om ”Det första mötet” för kommunanställda som möter nyanlända barn och ungdomar i sin verksamhet. Foto: Morgan Grip
På uppdrag av Regionförbundet Jämtlands län genomförs just nu projektet "Begripligt för alla" med halvdagsseminarier runt om i länet. Utifrån de behov som finns inom olika verksamheter och med koppling till nyanlända barns och ungdomars hälsa, utveckling och introduktion i Sverige. Under seminarierna varvar man teori med praktik och ger tid för reflektion och erfarenhetsutbyte. 

– Vi erbjuder stöd riktat direkt mot kvotflyktingar, nyanlända barn eller familjer som kommit till kommunerna i länet. Vi arbetar för att barnens och ungdomarnas egen migrationsprocess ska bli så begriplig som möjligt, säger Elisabeth Lindholm.

Elisabeth har jobbat med flyktingmottagning och frågor som gäller flyktingar och nyanlända barn och ungdomar sedan 2003. Idag är hon projektledare och utvecklingsledare på framtids- och utvecklingsförvaltningen i Strömsund. I projektet har hon med sig ett ett mentorteam som består av personer med kompetens och erfarenhet av att arbeta enskilt med individer, grupper av nyanlända barn, familjer eller större grupper såsom hela klasser i förskola, skola eller gymnasieskola.

– Vi arbetar konsultativt gentemot verksamheter som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med kvotflyktingar och nyanlända, där det ges tillfälle för diskussioner och reflektioner över utmaningar i arbetet, säger Elisabeth Lindholm.

Mai-Britt Halvarsson är integrationssamordnare i kommunen och är den som ligger bakom seminariedagarna som hålls i Sveg och Hede. 

– Roligt att se att så många har anmält sig till de här dagarna, det visar att det finns ett intresse för de här frågorna ute i verksamheterna, säger hon.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!