Svegs matmamma nr. 1, eller krutgumma om man så vill, Laila Westling i Ulvkälla har nu vunnit sitt första pris inom matlagningskonsten.
– En fantastisk stor ära att bli utsedd till Årets matbudskapare av Matakademin i Jämtland Härjedalen, säger Laila till sveg.se.
Det var på torsdagen den här veckan som hon drog till Östersund för att hämta den fina utmärkelsen. Ceremonin ägde rum i trädgården på länsresidenset och det var landshövdingen Jöran Hägglund, som överlämnade priset till Laila Westling.
– Och det visade sig att landshövdingen är otroligt matintresserad, berättar hon.
Matakademin i Jämtland Härjedalen förbereder för övrigt en resa till Härjedalen i höst för att sprida kunskap om vad man jobbar med i sin verksamhet.
Det här med matlagning har alltid varit ett jätteintresse för hemkunskapsläraren Laila Westling.
– Jag var bara 5-6 år hemma i Tandsjöborg som jag fick börja lära mig laga mat och det bidrog naturligtvis till att intresset bara ökat hela tiden.
Hon säger också att i Härjedalen finns tillgång till alla råvaror för att kunna laga god mat. Det hänger ihop med bland annat den gamla fäbodkulturen.
Och så här i bärtider blir man inte överraskad om man hittar hennes stora svarta Jeep på någon skogsbilväg i Härjedalen.
– Ja, det blir mycket letande efter bär, som jag använder i matlagningen. Det handlar om hjortron, blåbär, lingon och hallon.
– I år verkar det som om tillgången på hjortron är så där, ganska dåligt med blåbär medan det ser bättre ut vad gäller lingon och hallon.
Även letande efter kantareller i härjedalsfjällen hör till Lailas område. Förutom matlagning är det fiske och den egna trädgården som gäller.
I trädgården hittar man bland annat vindruvor, olika slags kryddor, gurka, tomater, persilja och squash.