Lasse lär ut 4 500 år gammal förgyllningsteknik

Foto av författare

Jessica Grip

img_8745.jpg
Lasse Lohmander håller gärna kurser i förgyllning för de som vill lära sig konsten. Foto: Morgan Grip
Lasse Lohmander är den ende i hela Norden som lär ut det mycket gamla hantverket förgyllning.
Han har hållit många kurser både i Sveg och i andra delar av landet och han tycker sig märka att efterfrågan har börjat öka efter att ha legat ganska lågt under en tid.

När vi besökte kursens sista dag liknade det mer eller mindre en tomteverkstad med alla möjliga olika föremål som blivit förgyllda.

– Det sätt att förgylla som jag lär ut är exakt det samma som man använde i Egypten 2 500 år före Kristus, berättar Lasse. Det är ett gediget hantverk som innehåller en rad olika moment innan det är färdigt.

Bland annat behövs så kallat harlim som gör att föremålet blir stenhårt, harlim finns inte i Sverige, det måste beställas från Tyskland och är ett speciellt lim som kokas av harens hud. Andra ingredienser i förgyllningsmomenten är rutten äggvita som ska stå i rumstemperatur i minst sex veckor för att sedan blandas med polementlera. Detta stryks på föremålet och efter torkning poleras det till blankhet.

Sist men inte minst läggs de mycket tunna bladen, som i det här fallet är guld i 23 3/4 karat på plats med hjälp av sprit och en fin borste som först stryks mot kinden, detta för att få tag på hudfett som sedan drar till sig det lilla guldarket.

– Vidrörs det med händerna förintas det, så tunt är det. Förgyllda föremål ska alltid hanteras med försiktighet, då håller de i minst 100 år, förklarar Lasse.

Därefter ska det torka för att sedan poleras med agatsten. Det går även att förgylla med andra material som vitt guld och platina och det går att få utseendet på ett föremål att se väldigt gammalt ut med olika tekniker.

– Det är ett tidskrävande arbete och man måste vara noggrann med grundarbetet, förklarar Lasse, annars fastnar inte förgyllningen.

Kursdeltagarna den här omgången hade lite olika ändamål med sin utbildning. Någon skulle använda det i sitt möbelsnickeri, en annan tillverkar ikoner och kommer att använda sig av förgyllningsteknik i det arbetet. 

– Vi är fyra deltagare den här gången och det är riktigt perfekt, förklarar Lasse, då hinner jag dela med mig allt jag kan och deltagarna hinner fråga allt de behöver. Jag har haft kurser på 12-15 personer och det blir alldeles för många.

Kursdeltagarna tycker att det är exklusivt att vara så få på en hantverkskurs, där de hela tiden kan fråga och ta del av information på ett lugnt sätt.

– Vi har haft jättebra dagar här, förklarar Anne von Corswant från Stockholm och vi får ta med oss flera olika tekniker hem i form av olika prover som kan vara bra att ha till hands när man börjar fundera på i vilken ordning allt ska göras, säger Anne. Hon har tänkt sig att bland annat förgylla en gammal klocka med de kunskaper hon fått med sig.

Lasse har utbildat ett hundratal i konsten att förgylla sedan han började undervisa 1998 och hans elever kommer från många olika områden. Slöjdlärare, konstnärer och florister är bara några genrer, faktum är att det går att förgylla i stort sett allt och det är det som är roligt, att man kan hitta många olika kombinationer och användningsområden.

– Jag hinner inte använda mina kunskaper i vardagen längre, men jag tycker det är jätteroligt att undervisa, det är givande att få göra något annat än att vända papper som jag gör till vardags, avslutar han.

 

Bild 2

img_8728.jpg

Bild 3

img_8729.jpg

Bild 4

img_8740.jpg

Bild 5

img_8750.jpg

Bild 6

img_8749.jpg

Bildtext 2
Lasse visar Leif Eriksson och Anne von Corswant hur man polerar med agatsten. Foto: Morgan Grip
Bildtext 3
Leif Eriksson från Månsåsen, är möbelsnickare och har tänkt sig att använda förgyllning i sitt yrke. Foto: Morgan Grip
Bildtext 4
Henrik Heino från Eskilstuna har förgyllt tidigare och tog den här gången med sig en del egna ramar som han förgyllde. Foto: Morgan Grip
Bildtext 5
Hjördis Lindkvist från Rättvik, gör ikoner och tänker använda förgyllning i samband med det. Foto: Morgan Grip
Bildtext 6
Några av de föremål som blivit förgyllda under kursen. Foto: Morgan Grip

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!