Lite som kejsarens nya kläder fast tvärt om

Foto av författare

Jessica Grip

11650904_10153024405028736_1126290893_n.jpg
Före detta Svegstjejen Lena Korsman vill erbjuda kläder som syns men inte känns. Foto: Therese Lundqvist
Slow food är väl ett begrepp som de flesta av oss känner till, som grundar sig på närproducerade råvaror tillredda med traditionella metoder. Begreppet används nu även inom modevärlden där man utvecklat det till så kallad slow fashion.

Vi känner också till att jordens resurser är begränsade och att vi alla måste börja tänka på hur vi förbrukar dem.
Detta är något som före detta Svegstjejen Lena Korsman tagit fasta på i sitt eget slow fashionföretag Lisko, där målet är att alla produkter ska vara tillverkade av ekologiskt eller återbrukat material.

– Slow fashion syftar ju till att erbjuda kläder av bättre kvalitet och material, med tanke på att skapa ett hållbart och långsiktigt förhållningssätt till den jord vi lever på, säger Lena Korsman.

​Lena växte upp i Sveg men flyttade efter gymnasiet till Linköping för att plugga till slöjdlärare. En plötslig, ensidig hörselnedsättning satte stopp för lärarkarriären och efter ytterligare studier bar det av till Kalmar och ett jobb som Kulturturismentreprenör.

– Trots att jag hade ett jobb jag trivdes med kände jag att något saknades och började så småningom gå några helgkurser för att bli qigonglärare, berättar Lena. Det var här idén till Lisko föddes, då en av mina kurskamrater behövde nya byxor.

Än så länge driver Lena företaget i ganska liten skala men har för avsikt att expandera verksamheten så att hon kan försörja sig helt på det.

– Även fast jag vill utöka verksamheten är det viktigt för mig att det inte blir någon massproduktion, för då går värdet i slow fashion helt förlorat. Men lika viktigt för mig är att jag kan fortsätta att känna att företaget är en passion och inte bara ett vanligt jobb.

Många av tygerna köper hon i secondhand-butiker för att sedan sätta fart på kreativiteten och ge dem ett nytt liv. Varje plagg är unikt och ofta syr hon upp till kunden direkt, det blir alltså lite som att gå till skräddaren.

– Ekologiska tyger är än så länge ofta dyra och många gånger svåra att få tag på, men på sikt satsar jag på att finna bra leverantörer som inte bara är ekologiska utan även ser till arbetsvillkoren hos producenten, säger Lena Korsman.

Vi kan oftast välja vilka kläder vi bär och med tanke på hur stor påverkan de faktiskt har på vår jords miljö är det än viktigare att vi väljer rätt även när vi handlar kläder.

– Jag vill förespråka ett mer miljövänligt tänk med återbruk av tyger och kläder där man använder material som producerats på ett mer miljövänligt sätt. Sverige är ju ett land där vi måste ha kläder på oss, dels av sociala skäl och dels för att det helt enkelt är för kallt för att gå utan, menar Lena.

Vikten av att kläder ska vara bekväma är också en stor del i hennes sätt att designa sina produkter.

– Modet säger ofta att vi ska trycka in våra kroppar i kläder som klämmer åt och hindrar oss från att andas och röra oss normalt. Mina kläder är tänkta att synas, men inte kännas, lite som kejsarens nya kläder fast tvärt om, avslutar Lena Korsman. 

 

 

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!