Lofsdalens längdspår öppnar första november

Foto: Destination Lofsdalen
Foto av författare

Morgan Grip

Det nya konstsnöspåret i Lofsdalen har nu fått ett öppningsdatum. Senast den första november kommer det att gå att åka längdskidor på en 1,5 km elbelyst slinga vilket lägligt nog är mitt under höstlovet. Detta möjliggör för både privatpersoner och träningsgrupper att komma på snö tidigt. Investeringen ingår i projektet Lofsdalen Masterplan 2.0 som startade i september 2015 med syftet att locka fler besökare, både nationella och internationella.

– Äntligen, säger Torsten Byström, som är projektledare över Masterplan 2.0. Vi älskar längdåkning i den här byn, och att kunna erbjuda längdspår redan under förvintern gläder oss mycket.

Sträckan som kommer öppna löper längs elljusspåret, som ligger mellan bykärnan och skidanläggningen. Spåret kommer prepareras för både skejt och klassisk skidåkning. Träningsgrupper, ungdomsgrupper och taggade vasaloppsentusiaster har möjlighet att lägga grunden för en bra säsong. Flera olika sorters boende finns i spårets närhet, som nästan innebär ski in/ski out och det erbjuds prisvärda boendepaket för grupper och privatpersoner.

När väl vintern är på plats på riktigt erbjuder Lofsdalens spårsystem på totalt 122 km motionsspår för både skate och klassisk längdskidåkning. Spåren nås från tre spårcentraler samt från nästan alla stugområden i Lofsdalen. De slingrar sig fram från skyddande skogsterräng upp till kalfjället med dess vyer. Vill man utforska orörda fjäll finns det 150 km rösade leder för turskidåkning.

Spåren och lederna i Lofsdalen är avgiftsbelagda och underhålls dagligen av Lofsdalsspår. Längs med både motionsspåren och lederna finns flera vindskydd och grillkåtor. I grillkåtorna fyller Lofsdalsspår på med ved som ingår i spåravgiften. Det enda du behöver ha med dig är något gott att grilla över elden.

Information om dalens spår och leder finns i en app, oavsett om det är sommar eller vinter. Vinterdelen av appen har information om alpina backar, längdspår, turspår och skoterspår. Appen heter LOFSDALEN och är utvecklad för både Andriod och iOS- mobiler. Samma information som finns i appen finns även på webben under adressen www.guide.lofsdalen.com

– Att komma tidigt på snö längtar vi alla efter i klubben, både ledare och aktiva barn och ungdomar, säger Helena Åkerlind, ordförande för Lofsdalens SK. Ju fler mil på snö tidigt på säsongen desto starkare och åkvana skidåkare, oavsett om nummerlappen är på eller inte.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!